Pastırma sıcakları ne zaman başlıyor 2019? Pastırma sıcağı nedir? Ne kadar sürer?

Pastırma sıcakları ne zaman başlıyor 2019? Pastırma sıcağı nedir? Ne kadar sürer?

Pastırma sıcakları Ekim ayı sonunda başlayan ve Kasım ayı ortalarına kadar süren sıcaklık türüne verilen isimdir. Pastırma sıcaklarının ne zaman başlayacağı sıkça araştırılıyor. Ekim ayı ortalarından kasım ayına kadar süren pastırma yazı adını ülkemizde pastırmadan aldı. Bu dönemde pastırma kurutulmasından dolayı "Pastırma yazı" adı verildi.

Pastırma sıcakları ne zaman başlayacak? sorusu son günlerin en çok merak edilen konularından biri. Hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından Sonbahar mevsiminde başlayan pastırma sıcaklarının ne zaman etkili olacağı merak konusu...

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Pastırma yazı olarak da bilinen pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabilirken, bazı yıllar da hiç görülmez. Pastırma sıcaklıkları genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar sürer. Bu dönemde gece saatleri serin olur ve don olayı görülebilir. Gündüz saatlerinde ise hava güneşli ve ılık geçer.

PASTIRMA SICAKLARI NEDİR?

Pastırma sıcakları, gece ile güngüz sıcaklık farkı birbirine yakın olduğu bu dönemde en iyi pastırma kurutma zamanı olduğu düşünülerek bu adı aldı.

Bu havada asılan etler gece soğuktan büzülür gündüz sıcaktan gevşer. Bu sıcaklık farkının yaklaşık 20 derece civarında olması gerekir. Bu şekilde et pastırmaya dönüşür.

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Almanya'da "kocakarı yazı", ABD'de "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor.

PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

19-10/10/pastirma-4.jpg

EVDE YAPILABİLECEK PASTIRMA TARİFİ

Pastırma nasıl yapılır, püf noktası nedir gibi soruların cevabını sizin için yanıtladık. Evde pastırma yapmayı öğrenince bir daha marketlerden satın almayacaksınız! Yapımı zahmetli olsa da, daha sağlıklı olan bu pastırmayı mutlaka evde yapmayı deneyin. İşte evde yapabileceğiniz pastırma tarifi...

Malzemeler:

-2,5 kilo bonfile veya antrikot

-Tuz

Çemen için gerekli malzemeler;

-100 gram çemen

-100 gram kırmızı toz biber

-1 yemek kaşığı karabiber

-Yarım yemek kaşığı pulbiber

-1 yemek kaşığı kimyon

-1 çay kaşığı tuz

-100 gram sarımsak (15-17 diş)

-1-1/5 litre su

PASTIRMA NASIL YAPILIR?

-Öncelikle bir tepsinin üzerine bolca tuz döküp eti üzerine koyun ve eti her yanından bolca tuzla kaplayın. (Açık bölge kalmamasına dikkat edin.)

-Tepsinin üzerine bir ağırlık koyun ve her sabah akan kanı temizleyin, bu işlemi 10 gün süreyle yapıp 10 gün sonra etin tuzunu temizleyip eti bol suyla yıkayın.

-Bir kabın içerisine su doldurup eti içine koyun ve 3 saatte bir suyu değiştirip bir gece eti bu suyun içinde bekletin.

-Ertesi günü etin üst bölümüne bir delik açıp sağlam bir ip geçirip eti 3-4 gün yüksek bir yere asarak kurumasını sağlayın. (Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi, üzerine sinekler konmaması için eti bir bezle kapatmanız.)

-Aynı gün çemeni de hazırlayıp 3-4 gün dinlenmesini sağlayın.

-Çemen için bütün kuru malzemeleri mutfak robotuna koyun ve ara ara su ekleyerek 5 dakika kadar çırpın. Çemeni 3-4 gün dinlenmeye bırakın.

-Daha sonaa etin her tarafına çemeni sürüp, boş bölge kalmamasına dikkat edin ve eti tekrar 10-20 gün asılı şekilde çemeni kuruyana kadar kurutun.

-En önemli noktalardan birisi de pastırmayı çok ince kıymanız, kalın olursa lezzetli olmaz. Şayet hepsini bitiremezseniz, gerisini buzdolabında saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN