Peki PCR testi nedir? PCR testi nasıl yaptırılır?

Peki PCR testi nedir? PCR testi nasıl yaptırılır?

Tıbbi ve biyolojik araştırmalarda ağırlıklı olarak kullanılan PCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde de kullanılmakta ve farklı hastalıklar için de kullanılan bu test, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. Peki PCR testi nedir? PCR testi nasıl yaptırılır? Tüm bilgiler haberimizde…

PCR testi ile ilgili araştırmalar bu pandemi sürecinde daha da hızlandı. Koronavirüs ile mücadele aracı olarak kullanılan yöntemler arasında PCR testi de yer almakta. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koranavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Peki PCR testi nedir? Nasıl yaptırılır? İşte detaylar…

PCR TESTİ NEDİR?

Polymerase Chain Reaction (PCR) DNA içerisinde bulunan, dizileri bilinen segment arasındaki özgün bir alanı enzimatik olarak çoğaltmak için yapılan ve uygulanan tepkimelere verilen ortak bir ad olarak anlatılmaktadır. PCR bir tanı testidir koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani koronavirüs döneminde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir ve farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücutta bulunan en az sayıdaki mikrobu bile bulabilir.. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir ayrıca test vücutta virüsün varlığını, vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testlerinde, boğaz ve burundan ucu pamuklu bir çubuk ile sürüntü alınır. Ayrıca öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak kullanılabilir. Koronavirüs için kullanılacaksa, hastalığın ilk zamanlarında bu test için burun veya boğazdan örnek alınması daha iyi olacaktır. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Hastalığın ilerleyen zamanlarında burun vaya boğazda virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru bir şekilde ve doğru zamanda sağlık görevlisi tarafından alınmalı, özel bir kaba koyulmalı ve bu örnek laboratuvarda test edilmelidir.

Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA'sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında ise reaksiyon tüpüne aktarılır ve gerçek zamanlı tanımlama ve çoğaltma yapılır.

Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir. PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA'nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA'ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C'de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir. Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir.

PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR'dir. Tam olarak PCR sonucu 1 ila 3 saat arasında çıkmakta ve hızlı sonuçlu olan testlerde ise 15 dakikadan 1,5 saate kadar beklenmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN