Pençe Harekâtı nedir? Son dakika haberi | Irak'ın kuzeyinde Pençe-3 Operasyonu

Pençe Harekâtı nedir? Son dakika haberi | Irak'ın kuzeyinde Pençe-3 Operasyonu

Sabah saatlerinde Millî Savunma Bakanlı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Irak’ın Kuzeyinde terör yuvalarının yok edilmesine yönelik dün itibarıyla ‘Pençe 3 Operasyonu’ başlatıldı. Operasyon kapsamında birçok hedef, mağara ve sığınak imha edilecek. Gelişmeler karar.com’da…

 

Hava Kuvvetleri uçakları, Kara Havacılık unsurları, İHA, SİHA ve Fırtına Obüsleri eşliğinde Irak’ın Kuzeyine yönelik belirlenen terör hedeflerine Pençe-3 Operasyonu başlatıldı. Dün geceden itibaren başlayan Pençe Harekâtının detayları haberimizde…

PENÇE-3 OPERASYONU BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesinde Pençe-3 Operasyonu'nun başlatıldığı resmen duyuruldu. MSB’den yapılan son dakika açıklamasında, dün itibarıyla paylaşılan operasyon, Sinat-Haftanin bölgesinde bulunan teröristleri ve kullandıkları mağara, sığınakları imha etmek ve hudut güvenliğini ileriden sağlamak amacıyla icra edileceği bildirildi. Söz konusu operasyon, Kara Havacılık unsurları, Hava Kuvvetleri uçakları, SİHA/İHA ve Fırtına obüsleri ile başarıyla devam ediyor.

PENÇE HAREKÂTI NEDİR?

Türkiye, Irak'ın Kuzeyindeki stratejik terör hedeflerinin kara operasyonuyla etkisizleştirilmesi için ‘Pençe’ adını koyduğu operasyonu aylardır icra ediyor. Kara ve hava birliklerinin yanında İHA ve SİHA'larca da destek verilen operasyonu Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi aynı merkezden beraber yönetti.

19-08/24/pence-harekati.jpg

7 SORUDA PENÇE HAREKÂTI

1- Harekât ne zaman başladı?

TSK tarafından 27 Mayıs 2019 günü öğle saatlerinde başlatılan harekâtla terör örgütü PKK’nın bulunduğu hedefler imha edildi, sınırımızdan sızmalar engellendi.

2- Operasyonla ne hedefleniyor?

Pençe operasyonuyla, aslında önceki yıl başlatılan kararlılık operasyonu devam ettiriliyor. Terör örgütü PKK’yı Kandil’e doğru itip, uzun vadede Kandil’i kuşatarak ve Irak’ın Kuzey sınırı boyunca teröristlerin geçişine engel olacak güvenli bir bölge oluşturmak hedefleniyor. Kısaca Kandil’den Türkiye’ye uzanan yol kapatılması amaçlanıyordu.

19-08/24/pence-3.jpg

3- Operasyon bölgesi neresi?

Irak kuzeyindeki Hakurk bölgesindeki terör örgütü PKK hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirildi.

4- Kullanılan envanterler hangileri?

Top atışlarının ardından bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın savaş uçakları sevk edildi. Fırtına obüsleriyle teröristlerin hedefleri ateşe tutuldu. Çeşitli ana jet üs komutanlıklarından kalkan savaş uçakları, belirlenen hedefleri ateş altına aldı. Hava harekâtında tanker uçaklar da görev alırken, harekât SİHA ve İHA’larla da desteklendi.

5- Operasyonda kullanılan yerli silahlarımız var mı?

Operasyonda ilk defa yerli silah ‘Bora’ füzesi kullanıldı.

6- Hakurk'un önemi nedir?

Hakurk, terör örgütü PKK’nın militanlarını Türkiye’ye göndermek üzere kullandığı bir üs. Yaz dönemlerine doğru örgütün yaz üstlenmesi olarak kullandığı bölge, Sincar ve Suriye’nin kuzeyindeki terör bölgelerine geçişte kritik bir konumda bulunuyor. Bu bölgeye düzenlenen operasyon, Fırat’ın doğusuna düzenlenecek olası bir operasyon için de önemli bir konumda bulunuyor.

7- Afrin'in devamı mı?

Zeytin Dalı harekâtının zafere ulaşmasının ardından, Kandil-Sincar hattını kesmeye yönelik operasyonda önemli bir ilerleme kaydedildi. Pençe harekâtı, Hakkâri’den başlatılan harekâtın devamı niteliğinde.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN