Petrol ve kur düştü indirim sırası motorinde

Petrol ve kur düştü indirim sırası motorinde

Petrol fiyatlarının 60 dolar seviyelerinde seyretmesi ve kurun 5.30’un altına düşmesi pompalara yaradı. Önceki gün benzinde yapılan 19 kuruşluk indirim depolara yansırken, motorindeki 22 kuruşluk düşüş ÖTV’ye takıldı. Böylece benzin ve motorin fiyatı aynı oldu. Bugün ise sıra 13 kuruş indirimle motorin fiyatına geldi.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatı hızlı bir düşüş sürecine girdi. Öte yandan kurda da özellikle dolar tarafında 5.30 direnci kırıldı. Bu iki etken bir araya gelince akaryakıt fiyatlarında indirim kaçınılmaz oldu. Geçtiğimiz günlerde benzinin litre fiyatına 19 kuruş indirim geldi. Böylece benzinin litresi İstanbul’da 6.58 liradan 6.39 liraya, Ankara’da 6.69 liradan 6.50 liraya, İzmir’de ise 6.68 liradan 6.49 liraya indi. Aynı gün motorinde de 22 kuruş indirim yapıldı. Mevcut Uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği indirim oranı kadar ÖTV’de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmadı. Son fiyat değişikliğiyle birlikte motorin ve benzinin fiyatı aynı oldu. Dün sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre, motorinin litre fiyatında 18-19 kuruş indirim bekleniyordu. İndirimin 5 kuruşluk kısmı devletin ÖTV alacağından karşılanacak. 13 kuruşluk kısmı ise pompa fiyatlarına yansıyacak. Benzin ve motorin arasındaki fiyat farkı 15 kuruşa yaklaşmış olacak.

Dün Brent petrolün varil fiyatı 63.59 dolardan açıldı. Geçen aylarda 87 dolardan işlem gören petrol, 1 ay içinde neredeyse yüzde 28 düştü. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) açıklanan verilerine göre, geçen hafta ülkenin ticari ham petrol stokları 4,9 milyon varil artarak Aralık 2017’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasa beklentisi stokların 2.5 milyon varil artış göstermesi yönündeydi. EIA verilerine göre, geçen hafta ABD’nin ham petrol üretimi günlük ortalama 11,7 milyon varile ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Suudi Arabistan’a teşekkür ederek, “Petrol fiyatları düşüyor. Bu, ABD ve dünya için büyük bir vergi indirimi gibi ve harika. Tadını çıkarın. (Batı Teksas tipi petrolün varil fiyatı) Kısa süre önce 82 dolardı şimdi 54 dolar. Teşekkürler Suudi Arabistan ama haydi daha aşağı çekelim” ifadelerini kullanmıştı.

DOLAR 5.30’UN ALTINA GERİLEDİ

Önceki gece saatlerinde 5.27 seviyesine kadar düşerek rekor sonrası en dip seviyeyi gören dolar/TL kuru dün 5.34’ün üzerine atak yapmasının ardından önemli destek seviyesi olarak kabul edilen 5.30’un altına geriledi. Gün içinde en yüksek 5.3445, en düşük 5.2790 seviyelerini gören kur, 5.30’un altında işlem göremeye devam ediyor. Euro/TL ise 6.0525’de yer aldı. Doların küresel piyasalarda hafif aşağı yönlü hareketi gelişmekte olan para birimlerine ve dolayısıyla TL’ye destek oluyor. Risk iştahının, küresel büyümenin yavaşlayacağı ve ABD-Çin ticaret çatışmasına ilişkin endişelerle azalmasıyla son iki işlem gününde yükselen dolara olan talep, küresel hisse senetlerindeki toparlanmanın ardından düşük kalırken, bazı FED üyelerinin faiz artırımlarının sorgulaması satış baskısı getirdi. Bu gelişmelerle dolar endeksi salı günü gördüğü 96.72 seviyesinden 96.26’ya geriledi.

JP MORGAN TAHMİNLERİ DÜŞÜRDÜ

Uzmanlar, küresel petrol piyasasında arz fazlasının fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olduğuna dikkati çekerek, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın gelecek ay Viyana’da yapılacak toplantıda arz kesintisi kararı alması durumunda fiyatların yeniden yükselebileceği uyarısında bulundu. JP Morgan Asya-Pasifik Petrol ve Gaz birimi yöneticisi Scott Darling, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim artıracağına işaret etmesi ve yavaşlayan talebin etkisinin ağır basacağını belirtti ve firmanın 2019 ve 2020 yılları için öngörüsünü düşürdüğünü söyledi. 2019 yılı için varil başına petrol fiyatı öngörüsünü 83.5 dolardan 73 dolara düşürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN