Pota 4'lük devrimi

Pota 4'lük devrimi

NBA’de geçen sezon 23 bin 700 üçlük basketin 1308’i 9 metre uzaktan atıldı. Houston Rockets ikilikten çok üçlük atarak zirveye çıktı. NBA yönetimi şimdi 9 metreye çekilecek 4 sayı çizgisini tartışmaya başladı.

ALP ULAGAY / SPOR SERVİSİ

Basketbola 3 sayı çizgisini getiren NBA yönetiminin, şimdi de 4 sayı çizgisine hazırlandığı ortaya çıktı. Fransa’nın saygın gazetelerinden L’Equipe bu çalışmaları haberleştirdi...

Yayın gerisinden sıçrayan bir şutör oyuncu, havada gayet stilli şekil alan vücudu, elinden çıktıktan sonra havada süzülen ve çemberden “çuf” diye deliksiz geçen bir kırmızı top, hakemin kenara eliyle üç parmağını göstererek işaret etmesi ve akabinde sevinçten ayağa kalkan tribünler. Baskete dönüşen bir üçlük atışın belki saniyelik hikâyesi bu.

Bugünün basketbolunda üçlük atışlar en önemli hücum gücü haline gelmiş durumda. Öyle ki “üçlük” kozunu iyi kullanan takımlar sahada bir adım öne çıktığı gibi rakibinin savunma stratejisini yerle bir ediyor. Başta NBA olmak üzere dünya basketbolunun önde gelen takımları daha çok ve daha yüzdeli üçlük kullanabilmek üzerine taktikler geliştiriyor. Warriors’un yıldızı Curry maç başına 4-5 isabetle oynuyor. Hatta NBA takımı Houston Rockets bu sezon ikilikten daha fazla üçlük atış kullanan ilk takım olma yolunda ilerliyor.

Ancak basketboldaki neredeyse tüm yeniliklerin ortaya çıktığı NBA’de yeni konuşulan bir fikir var ki üçlüğün pabucunu dama atabilir: 4 sayı çizgisi. Malum 3 sayı çizgisi FIBA kurallarına göre çemberden 6,25 metre, NBA kurallarına göre de 7,23 metre uzakta. Bununla beraber her sezon kendini geliştiren Curry gibi şutör oyuncular giderek bu çizginin daha gerisinden şuta kalkıyorlar. Geçen sezon NBA’de çemberden geçen 23 bin 700 üçlük basketin 1308’i neredeyse 9 metre uzaktan elden çıkarılmıştı.

İşte buradan doğdu 4 sayı fikri. Madem bugünün oyuncuları leblebi gibi mesafe tanımaksızın üçlük atıyor neden NBA’e yeni bir heyecan getirmek için bir de 4 sayı çizgisi eklemeyelim. Bunun için geliştirilen iki fikir var. Orta saha çizgisiyle üç sayı çizgisi arasına yerleştirilecek yeni bir yay çizgisi veya yine çembere 9 metre uzaklıktaki etrafı çizgiyle belirtilmiş 4 sayılık noktaları.

Elbette NBA, böyle kilit değişiklikleri ince eleyip sık dokumadan yaptığı pek görülmüş bir uygulama değil. Bu sebeple fikir taraftar toplarsa önce NBA’in pilot ligi olan G-League’de bir süre uygulamasını yaptıktan ve belki All Star maçlarında denemesini yaptıktan sonra benimsenmesi mümkün. Bunun da 4-5 sezondan önce gerçekleşmeyeceği tahmin ediliyor.

HARLEM ŞİMDİDEN UYGULAMAYA BAŞLADI

Dört sayı çizgisinin getireceği heyecan şimdiden bir tartışma yaratmışa benziyor NBA’de. Bazı oyuncular ve yorumcular bu fikre ısınmışa benziyor. NBA’in başkanı Adam Silver 4 sayılık basket konusunun konuşulduğunu ama henüz bir ilerleme olmadığını söyleye dursun dünyaca ünlü gösteri takımı Harlem Globetrotters kendi organizasyonlarından bunu uygulamaya başladı bile. Buna karşılık sahadaki oyunu sadece bir şut yarışında dönüştüreceği yolundaki eleştiriler de var elbette. Maç sonlarının“4’lük” yarışına dönme ihtimali de var.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN