Kadir Suresi'nin Türkçe okunuşu ve anlamı nedir? İşte tefsiri...

Kadir Suresi'nin Türkçe okunuşu ve anlamı nedir? İşte tefsiri...

Kadir Gecesi duaları, Kur'an'ın nuruyla bin aydan hayırlı olan bu kutsal gecede önem arz ediyor. Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi'nin faziletleri Kadir Suresi'nde bahsediliyor. Kur'an-ı Kerim'in bu gecede şereflendirilmesinden dolayı bu gece bol bol dua etmek ve tövbe etmek gerektiği belirtiliyor. İşte, Kadir Suresi tefsiri...

Kuran-ı Kerim'in 97. sırasında olan Kadir Suresi'nin Türkçe olarak okunuşu, anlamı ile sureyi ezberleyebilir, aynı vakitte de Kadir suresinin faziletini ve tefsirlerini öğrenebilirsiniz. Kadir Suresi, Kadir Gecesi okunabilir.

Kadir Gecesi'nin vaktiyle ilgili pek çok hadis yer almaktadır. Buhari ve Müslim'in de kaydettiği, Hz. Ayşe'ye isnad edilmiş olan ve Alak suresinde nakledilen başka bir hadiste Hz. Muhammed'e ilk vahyinin Ramazan'ın 27. gecesinde geldiği ifade edilmiş; bundan dolayı da Kadir gecesinin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu şeklinde genel bir kanaat oluşmuştur. Kadir Suresi, bu gece ile ilgili bize önemli bilgiler vermektedir. Bu nedenle Kadir Gecesi gibi oldukça önemli bir gecede bu özel sure mutlaka okunmalı ve Allah'ın adı anılmalıdır.

KADİR SURESİ OKUNUŞU

Bismillahiraahmanirrahim.

İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.

Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

KADİR SURESİ ANLAMI

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.

Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail), Rabbinin izniyle her iş için (semadan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

KADİR SURESİ FAZİLETİ NEDİR?

Kadir suresinde Kuran-ı Kerim'in Kadir Gecesi indirildiği bildirilmektedir ve bu gecenin değeri anlatılmaktadır. Kadir suresinin anlamına baktığımız zaman bunu görebilmekteyiz.

"Kadir Gecesi'ni, faziletlerine ve kutsiyetine inanarak ve sevabını sadece Allah'tan bekleyip ibadet ve taatle geçiren kimsenin (kul hakkı dışında) geçmiş günahları bağışlanır."

Kuran-ı Kerim'in Kadir gecesi vaktinde indirildiği bu Kadir suresi haricinde çeşitli ayetlerde de geçmektedir.

KADİR SURESİ TEFSİRİ

Diyanet tefsirine göre Kadir suresinde geçen 'kadr' sözcüğünün anlamı sözlükte 'güç, hüküm, değer, şeref' gibi çeşitli anlamlara gelir. Özellikle de Kuran’ın bu önemli gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini daha yücelttiğini ifade etmek için sureye bu isim verilmiştir. Surenin 1. ayetinde Kuran'ın bu değerli gecede, Bakara suresinde de ramazan aylarında indirilmiş olduğu belirtilmiştir.

Bunlara göre Kadir Gecesi'nin Ramazan ayları içerisinde olduğu açıktır; ramazanın hangi gecesine denk gelmiş olduğu konusunda farklı bazı görüşler vardır. Kadir suresinde 2. ayete cevap veren sonraki ayetlerde onların tarihinin açıklanması değil, bu gecenin önemi; insanlar için hayırların ve bereketlerin üzerinde durulmuştur.

Kadir gecesinin bin bir aydan çok daha hayırlı olduğunu bildiren 3. ayeti ise hakiki manasında anlayarak bu gecede yapılacak olan ibadet ve hayırların, içerisinde Kadir gecesinin bulunmadığı tam bin bir ayda yapılanlardan daha fazla sevap getireceğini belirtilmiştir. Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı oluşunun diğer bazı nedenleri açıklanmaktadır.

Bu gecede Allah Teala'nın vereceği görevlerin tamamını üstlenmek üzere melekler ve ruhları yeryüzüne inerler. 4. ayetteki 'ruh'tan kasıt ise Cebrail'dir. Cebrail meleklerden biridir ve bununla beraber makamının yüksekliğini ve şanlarının yüceliğini göstermek için ayrıca zikredilmiştir.

5. ayette ise kadir gecesinin mutluluk gecesi olduğu ifade edilir. Melekler bu gecenin başından tan yeri ağarıncaya dek geçen sürede gruplar halinde inip müminlere selam vermektedir. Bu durum da gecenin karanlığına da çekilinceye dek devam etmektedir.

KADİR GECESİ DUASI

Allah'ım!

İnsanî değerlerin hor görüldüğü, dini düşüncede kırılmaların yaşandığı, her tarafta başı boşların gürültülerinin duyulduğu günümüzde, başka bir şey değil, bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!

Kadir Gecesi hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!

Ey bizleri varlığa erdiren Allah'ım!

Sen bizleri ufku, inancı ve davranışlarıyla tam bir ruh ve mana kahramanı eyle! Derinlik ve zenginliğimizi bilgi ve müktesebatımızla birlikte gönül zenginliği, ruh saffeti ve hakka kurbetimiz itibarıyla yap Ya Rabbi!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN