İstihare namazı nasıl kılınır? Namazdan sonra istihare duası nasıl yapılır?

İstihare namazı nasıl kılınır? Namazdan sonra istihare duası nasıl yapılır?

Bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekat namaz kılarak Allah'a dua etmesine 'istihare' denir. Duadan sonra uykuya dalmak 'istihareye yatmak' olarak adlandırılıyor. İşte, istihare namazının kılınışı, istihare duasının Türkçe Arapça okunuşu ve anlamı...

İnsanların önemli bir karar arifesinde olduğu dönemlerde yakınlarıyla istişare ederek en doğru kararı vermeye çalışması gerekir. Ancak neyin daha hayırlı olduğu kestirilemediği durumlarda 'istihare namazı' kılınarak rüya ile bir işaret alınması umulur. Bu namazda okunan duaya da 'istihare duası' denir. İstiharenin kelime manası 'hayırlı olanı istemek'tir. Bu dua ile aslında Allah'tan hayırlı olan yola girebilmek için yardım istenir.

İSTİHARE NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

İstihare namazı ile iş ya da özel hayatla ilgili verilecek önemli bir karar için ikilemde kalındığında hayırlı olan kararı vermek için Allah'tan bir işaret istenir. İstihare namazı mendup (sevilen, beğenilen) namazlardandır.

Yani bu namazın kılınması ve istihare duasının edilmezi farz, sünnet ya da vacip değildir. Kılınmaması halinde kişiye bir sorumluluk yüklenmez. Mendup namaz, kılınması tavsiye edilen namaz demektir. Mendup kelimesi adap kelimesi ile aynı kökendendir. Bu da namazın kılınmasının İslamiyette edeple ilgili kabul edildiğini gösterir.

İSTİHARE NAMAZI NASIL KILINIR?

İstihare namazı iki rekat olarak kılınır. Öncelikle namaza niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için iki rekatlık istihare namazı kılmaya" diyerek sözle de niyet edilir. Namazın ilk rekatında kıyamda iken okunan Fatiha suresinden sonra Kafirun Suresi okunur. İkinci rekatta ise Fatiha Suresi'nden sonra okunması gereken sure İhlas Suresidir.

Namazın diğer bölümlerinde istihare namazına özel bir farklılık yoktur. Namaz tamamlanıp selam verildikten sonra İstihare Duası okunur. İsteğe göre kişi gönlünden geçtiği şekilde hayırlı olanın kendisine gösterilmesi için dua eder ve yatar. Dünyevi konularda konuşmadan yatılması, dua edilen konu hakkında konsantre olunması tavsiye edilir.

Rüyada su ve yeşil görülmesinin o işin hayırlı olduğuna, kırmızı rengin hayırsız olduğuna işaret olduğu söylenir. Bunlar da doğru olabilir ancak esas olan kalbe doğan duygudur. İstihare Duası eden kişi uyandığında kalbine doğan ilhama göre karar verebilir.

İSTİHARE NAMAZI KILINMASI ŞART MI? SADECE İSTİHARE DUASI OKUNSA OLUR MU?

Kişinin namaz kılmaya engel bir durumu varsa Allah'a hamd ve tövbe ettikten sonra İstihare Duasını okuyabilir. Esasen istihare namazı kılınması şart değildir. Sadece İstihare Duası da okunabilir. Ancak iki rekat namaz kılınmasının duanın kabulü için faydalı olacağı umulur. Müslümanlar için daha hayırlı olduğu kabul edilen Perşembe gecesi ve cuma günü gibi zamanlarda duanın okunması daha kıymetlidir.

İSTİHARE DUASININ TÜRKÇE OKUNUŞU

Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.

İSTİHARE DUASININ TÜRKÇE ANLAMI

Allah'ım ilim sahibi sensin. Senin ilmine ve bilgine göre ne hayırlı ise Senden onu diliyorum. Kadir olan sensin, ben Kadir değilim. Sen açık ve gizli ne varsa bilirsin. Allah'ım, eğer ki bu konu benim dünyam, ahiretim, dinim, geçimim, bugünüm ve geleceğim için hayırlıysa nasip et. Hayırlı değilse beni bundan uzak eyle. Bana hayırlı olan neyse onu nasip et.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN