Reytingciler Türkiye’yi erken seçim için uyardı

Reytingciler Türkiye’yi
erken seçim için uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Moody’s, Kasım ayında seçime gidecek olan Türkiye’yi, siyasi belirsizlik döneminin uzadığı gerekçesiyle uyardı. JCR ise, Türkiye’nin yatırım eşiğinde tuttuğu BBB- kredi notunu yeniden onayladı.

Türkiye’de 7 Haziran tarihinden bu yana süren siyasi belirsizlik ortamı ve bunun sonucunda gelen Kasım ayında erken seçime gitme kararı kredi derecelendirme kuruluşlarının gözünden kaçmadı. Buna paralel olarak, söz konusu kuruluşlar, Türkiye’ye ilişkin çeşitli değerlendirme ve uyarılar yapmakta da geciktirmediler. 

Moody’s dün yaptığı açıklamada, Türkiye’de çok kısa bir sürede iki tane genel seçim yaşanacağına dikkat çekerek, "Bu kadar yakın bir zamanda yeniden seçime gidilmesi Türkiye’nin kredi notu için negatif" dedi.

Moody’s: Politik belirsizliği uzatacak

Arka arkaya seçim yapılmasının politik belirsizliği uzatacağına dikkat çeken Moody's, "Bu durumda da, dışsal kırılganlıkların azaltılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yavaşlayan ekonominin canlandırılması için gerekli ekonomik politikaların uygulanmasını geciktirecek” diye uyardı.

Moody’s açıklamasında ayrıca, yükselen jeopolitik risklere ve gelişen piyasalarda yaşanan durgunluğun, dışsal bir şokun finansal istikrarsızlığa yol açma riskini daha da artırdığı vurgulandı.

Kasım ayına kadar görev yapacak hükümetin reformlar konusunda isteğinin “sınırlı” olabileceği vurgulanan raporda, politik belirsizlik ortamınının, terör örgütü PKK’nın yeniden eylemlerine başlaması ve gelişen piyasalara ilişkin risk algısındaki yükseliş gibi jeopolitik risklerle aynı zamana denk geldiği kaydedildi.

JCR: Kredi notu onaylandı

Ardından, bugün, Japon Kredi Değerlendirme Kuruluşu (JCR), Türkiye’nin kredi notuna dair bir açıklamada bulundu ve JCR, yatırım eşiğinde tuttuğu BBB- kredi notunu yeniden onayladığını kaydetti. Türkiye’nin not görünümünü durağan olarak bırakan JCR’ın açıklamasında, kredi notunun, yaklaşık 80 milyon nüfusla Avrupa'nın komşusu, Orta Doğu'nun en büyük ulusal ekonomisi olmasının yanı sıra sıkı bankacılık denetimi ve yetkililerin ihtiyatlı mali politikasının; kamu, bankacılık ve hane halkı sektörlerindeki şoklara karşı tampon temelinde bulunması tarafından desteklendiği belirtildi.

Söz konusu açıklamada, notların, düşük tasarruf oranı ve kronik cari işlemler açığının, geniş dış finansman ihtiyacı, uluslararası finans piyasaları ve artan siyasi ve sosyal belirsizliklere bağımlı olmasıyla, makroekonomik dengesizlikler tarafından kısıtlandığı da ifade edildi. 

Fitch: İç ve dış politika zorluklarını artıracak 

Fitch Ratings ise, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de erken seçimlerin politik belirsizliği bitirmekten ziyade uzatabileceği savunarak, bu durumun, Türkiye’nin iç ve dış politika zorluklarını artırma tehlikesi yarattığını kaydetti. 

Kuruluştan gelen açıklama şu şekilde: 

"Bu belirsizlik, çözüm sürecinin sona ermesi ve Suriye'ye askeri operasyonların başlamasıyla çakıştı. Bu da orta vadede ülke risk profili için negatif olabilir. Türkiye'deki politik risk, politika yapımı, hükümetin etkinliği ve politika öngörülebilirliğine ilişkin endişeler, ülkenin kredi notunu baskılıyor. 2013-2015 yıllarındaki ağır seçim takvimini takiben uzayan seçim süreci de ekonomik performansın zarar görmesine yardımcı oldu.

Kamuoyu yoklamalarına göre yeni seçimler haziran ayındaki sonuçlarla benzerlik gösterecek. Bu durum, ekonomik büyümeyi kademeli şekilde canlandıracak, cari işlemler açığının fonlama büyüklüğünü azaltabilecek ve kalitesini iyileştirebilecek kalıcı bir yeniden dengelenmeyi teşvik eden reformlara olanak sağlayan bir siyasi sonucun çıkmayabileceğine işaret ediyor."

Yatırımcı duyarlılığındaki değişime dikkat çekildi 

Açıklamada, son dönemde gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı görüldüğü ve Türk Lirası'nın dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine gerilediği hatırlatılarak, "Bu durum, portföy ve kısa vadeli sermaye girişlerinin cari açığın finansmanındaki rolünü yansıtırken, Türkiye'nin yatırımcı duyarlılığındaki değişime maruz kaldığını da vurguluyor" denildi.

Mevcut siyasi çıkmazın, kamu finansmanına yönelik acil bir risk oluşturmadığı aktarılan açıklamada, "Ekonominin daha da zayıflaması durumunda, gevşek mali duruş için ılımlı bir baskı olabilir" ifadesi kullanıldı.

AJANSLAR

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN