Rusya'dan ABD'nin yaptırımına cevap: 10 diplomat sınır dışı edilecek

Rusya'dan ABD'nin yaptırımına cevap: 10 diplomat sınır dışı edilecek

Son dakika haberi... Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin yeni yaptırımlarına karşılık olacak 10 Amerikalı diplomatın ülkeden sınır dışı edileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'in yakın zamanda uygulamaya konan ABD yaptırımlarına verilecek yanıtı açıkladı. Yaptırımlar, ABD'li yetkililerin yanı sıra Rusya'daki Amerikan diplomatik misyonuna yönelik eylemleri de içeriyor.

Buna göre şu önlemler duyuruldu: 

ABD'nin yaptırımları sonrası Moskova, her iki ülkenin elçilerinin de mevcut durum karşısında üstleriyle istişarelerde bulunmaları gerektiğini söyleyerek ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan'ın Washington'a dönmesini tavsiye etti. 

10 Amerikalı diplomat ülkeden sınır dışı edilecek.  

Rusya, iki ülkenin diplomatlarının bulundukları şehirlerin dışına çıkmalarına izin veren anlaşmadan çekilecek. 

Rusya, ABD diplomatik tesislerinin Rusları ve üçüncü ülke vatandaşlarını işe almasını yasaklayacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı diplomatlara verdiği kısa vadeli vize sayısını azaltacak. 

"Rus karşıtı tutumun geliştirilmesi ve uygulanması" ile suçlanan mevcut ve eski ABD yönetimlerinin 8 üyesinin ülkeye girişi yasaklandı. 

Rusya’nın iç işlerine karışmakla suçlanan ve Rusya'da faaliyet gösteren ABD’li vakıfların ve derneklerin ülke içindeki faaliyetleri yasaklanacak. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ‘kara listede’ yer alan isimler şöyle: 

  • ABD Başsavcısı Merrick Garland 
  • ABD Federal Cezaevleri Bürosu Müdürü Michael Carvajal 
  • ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas 
  • ABD Başkanı’nın iç politika danışmanı, eski BM Daimi Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Yardımcısı Susan Rice 
  • FBI Direktörü Christopher Wray 
  • Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines 

Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Moskova'nın Washington'dan gelecek her bir 'yaptırım dalgasına' karşılık vereceği belirtilerek, Washington'ın 'Moskova'yı çevreleme' politikasının basiretsizlik olduğu ve ABD-Rusya ilişkilerinin daha da kötüye gitmesine sebep olma riski taşıdığı kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, getirilen yeni uygulamaların 'tercih edilerek yapılmadığı', Moskova'nın halen ABD ile daha fazla çatışmadan kaçınmak istediğinin altı çizildi. Bakanlık, bunun yerine, Washington ile 'daha sakin ve profesyonel bir diyalog' istenildiğini kaydetti. 

Rusya'nın ABD'ye yönelik yeni uygulamaları, Beyaz Saray'ın 15 Nisan'da açıkladığı yeni bir dizi yaptırımına yanıt olarak geldi. Washington, bazı Rus vatandaşlarını ve şirketlerini, SolarWinds siber saldırısıyla ilişkileri olduğu ve 2020'deki ABD Başkanlık Seçimleri'ne müdahale gerekçesiyle yaptırıma maruz tuttu.

ABD yeni yaptırımlar kapsamında ayrıca, ülke içerisindeki yatırımcıların ilk tekliflerinde Rus tahvillerini satın almalarını yasakladı, ancak ikincil piyasada satın alınmalarına izin verdi. ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımların daha sert olabileceğini, ancak diyaloğa yer açmak için onları mevcut düzeyde tutmayı seçtiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN