Rusya istihbaratı, Ukrayna'nın St. Petersburg Konsolosunu gözaltına aldı

Rusya istihbaratı, Ukrayna'nın St. Petersburg Konsolosunu gözaltına aldı

Rusya istihbarat servisi, Ukrayna'nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk'u 'gizli bilgiler temin ettiği' gerekçesiyle gözaltına aldı. Gözaltı kararına Ukrayna, verdiği yanıtta Rus diplomatlara misilleme hazırlığında olduklarını duyurdu.

Rusya-Ukrayna gerginliğinde tansiyon giderek yükseliyor. Geçtiğimiz perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Rusya'ya yaptırım kararı aldığını duyurmasının ardından Rusya'dan gelen sert yanıtla birlikte gerginlik tırmandı ve Ukrayna ile Baltık ülkelerinin açıklamasıyla gerilim tırmanışını sürdürdü.

Bugün Rusya tarafından Ukrayna konsolosunun gözaltına alınması gerilimi tekrar yükseltti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sabah saatlerinde Ukrayna’nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk’un gözaltına alındığını açıkladı.

ic.jpg
Ukrayna’nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk

'Rusya’ya ait gizli bilgileri toplamak' suçlamasıyla gözaltına alınan Sosonyuk'a ilişkin FSB'nin açıklamasında “Rusya Federal Güvenlik Servisi, 16 Nisan’da St.Petersburg’da bir Rus vatandaşı ile görüşme sırasında Rus kolluk kuvvetlerinin veri tabanlarında ve Rusya FSB’sinde yer alan gizli nitelikteki bilgileri aldığı sırada Ukrayna’nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk’u gözaltına aldı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Ukraynalı konsolosun söz konusu faaliyetinin 'diplomatik çalışma statüsüne aykırı' olduğu belirtildi ve istihbarat teşkilatının Ukraynalı diplomata karşı uluslararası hukuka uygun tedbirler alacağı vurgulandı.

'UKRAYNA MİSİLLEME HAZIRLIĞINDA'

Ukrayna'dan konuyla ilgili jet yanıt geldi. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, bir açıklama yaparak "Mevcut uygulamaya uygun olarak ve karşılıklılık ilkesi temelinde Ukrayna tarafı Rus diplomatlara yönelik misilleme hazırlığında" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Rusya'ya yönelik yaptırım kararı almasının ve 10 Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Rusya'dan da karşılık gelmişti ve ABD'nin yaptırımlarına karşılık verileceği sert bir dille duyurulmuştu. Ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da açıklama yaparak "Ukrayna’yı açıkça savaşla tehdit ediyorlar. Cevap vermek istiyorum, çok beklersiniz, biz korkmuyoruz" demişti.

Daha sonra Baltık ülkeleri Letonya, Litvanya, Estonya Dışişleri Bakanları Kiev'de Ukrayna Dışişleri Bakanı'yla görüşmüş ve ortak bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride Ukrayna'nın uluslararası tanınmış olan sınırlarındaki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz destek vurgulanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN