ABD'nin yaptırım kararına Rusya'dan jet yanıt

ABD'nin yaptırım kararına Rusya'dan jet yanıt

ABD, başkanlık seçimlerine müdahale, siber saldırı, Kırım’ın işgali gerekçeleriyle Rusya'ya yaptırım kararı aldı ve bu kapsamda 10 Rus diplomatı sınır dışı etti. Rusya tarafı da jet yanıtla yaptırımlara karşılığın kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı ise düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'nın savaşla tehdit edildiğini söyledi ve 'korkmuyoruz' dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimlerine müdahale siber saldırı ve Kırım’ın işgali gerekçeleriyle Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı. ABD bu kapsamda 10 Rus diplomatı da sınır dışı etme kararı aldı.

Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 5 kişi ve 3 kuruluşa ve SolarWinds olayı olarak bilinen siber saldırı girişimi nedeniyle de 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulanacağı belirtildi. Ayrıca ABD'deki diplomatik misyonlarda görevli olan 10 Rus diplomatın sınır dışı edildiği belirtildi ve bu diplomatların arasında istihbarat görevlilerinin de olduğu aktarıldı. 

Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden seçilmesi için oyları değiştirdiği veya sonucu manipüle ettiğine ilişkin bir kanıt bulunamadı. Ancak yine de Kasım 2020’de ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunan 32 kişi ve kuruluşa yanlış bilgi yaymak gibi gerekçelerle yaptırım uygulanacak.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "ABD’nin agresif davranışları kararlı şekilde karşılık görecek. Yaptırımlara cevap kaçınılmazdır" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin aldığı yeni yaptırım kararına ilişkin açıklamada bulunarak “Söz konusu adımın sonuçları hususunda ABD’yi defalarca uyarmıştık" dedi.

Açıklamasının devamında yeni yaptırımların Rusya-Amerika ilişkilerindeki çatışma halini artırdığını söyleyen Zaharova, Moskova'daki ABD Büyükelçisi'nin, yeni gelişmelerle ilgili olarak Rusya Dışişleri'ne çağrıldığını belirtti ve kendisiyle sert bir konuşma yapılacağını açıkladı.

Zaharova sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bunun gibi agresif bir davranışın, hiç şüphesiz, kesin bir karşılığı olacaktır. Yaptırımlara cevap vermemiz kaçınılmaz. Washington’ın, ikili ilişkilerimize zarar vermenin bir bedelinin olacağını anlaması gerekir.”

ABD'nin politika çizgisinin dünyanın geleceği karşısında tarihi sorumlulukları olan iki büyük gücün halklarının çıkarlarına hizmet etmediğini söyleyen Zaharova, Rusya Devlet Başkanı (Vladimir Putin) ile telefon görüşmesinde, (ABD Başkanı) Joe Biden, Rusya-Amerika ilişkilerinin normalleşmesini istediğini söylemişti. Fakat Biden yönetiminin eylemleri bunun tam tersini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Zaharova, “Belli ki Washington, Amerikan hegemonyasını dışarıda bırakan çok kutuplu dünya gerçeği ile barışmaya hazır değil. Zira yaptırımlara ve Rusya’nın iç işlerine müdahaleye bel bağlamış durumda. Yaşanacaklardan tamamıyla ABD sorumludur" dedi.

ukrayna.jpg

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Litvanya, Letonya ve Estonya Dışişleri Bakanları ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamasında diğer ülkelerin de Rusya’ya yönelik duyduğu endişelere değinen Kuleba, “Baltık ülkeleri, Rus propagandasının hedefi olmanın ne demek olduğunu biliyor. Misafirlerim bile Rusya’nın kasıtlı olarak yanlış bilgiler yaymaya devam etmeleri nedeniyle şaşkınlık içinde, komedi programlarında değil bizzat Rus bürokratların ifadelerinde bile bu şekilde. Ukrayna’yı açıkça savaşla tehdit ediyorlar. Cevap vermek istiyorum, çok beklersiniz, biz korkmuyoruz” ifadelerini kullandı.

BALTIK ÜLKELERİNDEN ORTAK BİLDİRİ

Litvanya, Letonya, ve Estonya dışişleri bakanları Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştükten sonra, ortak bir bildiri yayımladı.

Yayımlanan bildiride Ukrayna'nın uluslararası tanınmış olan sınırlarındaki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz destek vurgulandı. Bunun yanında Ukrayna'nın Avrupa Atlantik yolundaki arzusunun desteklendiği belirtildi.

Ayrıca bildiride Rusya'nın Ukrayna sınırlarına askeri yığınağını artırmasından duyulan rahatsızlık vurgulanarak Rusya'ya provokasyonlarını durdurmaya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Viyana belgesi kapsamında şeffaf olmaya çağrı yer aldı.

Ukrayna'nın krizin siyasi çözümüne olan bağlılığının takdir edildiği bildiride, tarafların savunma ve güvenlik gibi pek çok konuda ikili ve çoklu iş birliğini devam ettirmeye kararlı oldukları belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN