30 gün boyunca orucunu böyle açan 10 kilosuna veda edecek! Ender Saraç'tan hem sağlıklı hem de iğne ipliğe çeviren liste!

30 gün boyunca orucunu böyle açan 10 kilosuna veda edecek! Ender Saraç'tan hem sağlıklı hem de iğne ipliğe çeviren liste!

Ramazanın gelmesiyle beraber vatandaşlar manevi arınmayla beraber fiziki arınmandan da faydalanarak sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyor. Vatandaşların bu talebine Ender Saraç'tan sağlıklı diyet listesi geldi.

Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak ve kilo vermek için oldukça uygun bir dönem. Bu nedenle birçok kişi, Ramazan ayında ne yemeli, nasıl beslenmeli gibi soruların cevaplarını araştırıyor. Vatandaşların bu sorularına ise cevap Ender Saraç'n önerdiği zayıflatan Ramazan diyetiyle geldi. Saraç tarafından vatandaşlara önerilen diyet listesi sağlıklı ve dengeli bir beslenme olarak öne çıkıyor.

Ender Saraç

ENDER SARAÇ'IN RAMAZAN DİYET LİSTESİ

Ramazan sürecinde dengeli ve sağlıklı beslenerek, vatandaşların zayıflamasına yardımcı olan 'Ramazan Diyeti' vücudun arınmasına yardımcı olarak, ramazan ayında gerçekleşebilecek yanlış beslenmeler sebebiyle olası metabolizma sorunlarının önüne geçiyor. Diyette bulunan az yağlı yemekler ve lifli gıdalar bağırsak hareketlerinin düzgün bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Böylelikle sindirim sistemi verimli bir şekilde çalışarak metabolizmanın hızlanması ve sağlıklı kilo vermeye yardımdı oluyor. 

Ender Saraç tarafından ramazan döneminde oruç tutmak isteyen vatandaşlar için örnek diyet listesi şu şekilde açıklandı:

**Sahur**

Açık çay (şekersiz)

1 adet haşlanmış yumurta

3 dilim peynir

3-4 dilim ekmek

2 ceviz

Domates, salatalık

**İftar**

1-2 hurma

1 kepçe çorba 10-20 dakika sonra

**1. seçenek**

5 yemek kaşığı sebze yemeği

1 büyük kâse cacık

2 dilim ekmek, salata

**2. seçenek**

5 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

yoğurtlu salata

2 ufak dilim pide, salata;

**3. seçenek**

3 adet ızgara köfte veya ızgara tavuk

közlenmiş sebze salatası

1 su bardağı ayran

2 dilim ekmek, salata

Yemekten sonra yeşil çay

**Yarım saat sonra**

Bir porsiyon meyve

haftada 1 kez 1 porsiyon sütlü tatlı.

**Yarım saat sonra**

1 bardak ayran veya 1 bardak şekersiz

limonata veya komposto haftada

2 kez 2 top dondurma

**1 porsiyon meyve miktarı**

1 ufak elma1 ufak boy muz10 büyük tane üzüm1 ufak armut

ramazanda diyet

RAMAZAN DİYETİ NASIL HAZIRLANMALI?

Sabır, ibadet, rahmet ve bereket ayı olarak kabul edilen Ramazan ayı, insanların yeme içme başta olmak üzere birçok olaydan uzaklaşarak dinlenip, arınmasını sağlar. Bu süreçte insan bedeni yenilenir. Bu süre zarfında sahur ve iftar yemeklerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ise kilo vermeye yardımcı olur. 
Uzun bir süre aç kalınan ramazan ayında sağlıklı beslenirken, et tüketimiyle de beslenme programını desteklemek gerekiyor. Ayrıca aşırıya kaçmadan iftar yemeklerinde tatlı tüketimi de yapılabilir. Çok kalorili yiyeceklerin bu süreçte sıklıkla tüketilmemesi gerekiyor. 

RAMAZAN DİYETİ NASIL YAPILIR?

Ramazan döneminde ibadet ederken zayıflamak isteyen vatandaşların merak ettiği en önemli konulardan biri de ramazanda nasıl diyet yapılacağı oluyor. Akıllarda dolanan bu sorunun cevabı ise oldukça kolay. Öncelikle uzmanlar ramazan döneminde oruç tutacak vatandaşların sahura kalkması gerektiği yönünde uyarıyor. Sahura kalkmayan vatandaşların daha uzun süre aç kalması gerektiği vurgulanarak, bu sürenin en aza indirilmesi ve vücudun dengesinde bozulma yaşanmaması adına sahura kalkılması gerektiği belirtiliyor. 

Ramazanda oruç tutarken kilo vermek isteyen vatandaşların bir uzman tarafından destek alarak besin eksikliği yaşamadan sağlıklı bir şekilde kilo vermesi sağlanması gerekir. 

Vatandaşların ayrıca sahurda yiyeceği besinlerin kalori değerleri önemli. Az kalorili ancak tok tutucu gıdalara yönelirken, bağırsak ve sindirim sisteminin de desteklenmesi gerektiği unutulmamalı. Bu sebeple lifli gıdalar tercih edilebilir, sindirimi rahatlatıcı kayısı kompostosu gibi içecekler tüketilebilir. 

Sahurda yemek yedikten sonra hemen uyunmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun kilo verme sürecinde olumsuz etkileri olabileceğine değiniyor. 

Uzun süreli açlığın ardından iftar yemeklerinde kalorili ve ağır yemeklere yönelme durumu gerçekleşebilir. Kilo verme sürecinin sağlıklı olabilmesi adına, 1 kepçe çorba, çok yağlı ve ağır gıdalar yerine ise az yağlı sebzeli ve etli gıdalar tüketilebilir. Ayrıca bu gıdaların yanında bol yeşillikli salatalar masada yerini alabilir. Metabolizmanın düzgün bir şekilde çalışması için bir bardak ayran veya bir kase yoğurt tüketimi sağlanabilir.

ramazan diyeti

RAMAZAN DİYETİYLE KAÇ KİLO VERİLİR?

Ender Saraç tarafından hazırlanan ve Ramazan sürecinde kilo vermek isteyen vatandaşların bir aylık süre zarfında deneyeceği ramazan diyetiyle kaç kilo verilebileceğini kesin olarak söylemek mümkün değil. Fakat kişinin metabolizma hızı, vitamin ve mineral değerleri, düzenli bir şekilde uyguladığı sağlıklı beslenme ve diyet listesi ile bir ay içerisinde 10 kiloya kadar kilo kaybı yaşanabilir. 

Birçok uzman tarafından önerilen ramazan diyeti sporla desteklendiğinde olumlu sonuçlarla karşılaşıldığı vurgulanıyor. 

RAMAZAN DİYETİNİN FAYDASI NEDİR?

Ramazan ayı boyunca yapılan ramazan diyetinin temeli sağlıklı beslenerek kilo vermeyi hedefler. Bu diyet, kısa sürede kilo vermek isteyenler için ideal bir seçenek. Gün boyu aç kalmanın yanı sıra, sahurda protein ve lif açısından zengin gıdalar tüketmek, sindirim sistemini olumlu yönde etkileyerek detoks etkisi yaratır.

Ramazan diyetinin faydalarından biri de, sıvı tüketimine özel bir önem vermesidir. Bu sayede, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sıvıyı alırken dehidrasyon riski de azaltılmış olur. Klinik çalışmalar, ramazan diyetinin birçok faydasını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN