Ağız ve diş sağlığı çalışanları da ekonomik krizin pençesinde: Yüzde 83,7'si borçlanmadan yaşayamıyor

Ağız ve diş sağlığı çalışanları da ekonomik krizin pençesinde: Yüzde 83,7'si borçlanmadan yaşayamıyor

Genel Sağlık-İş Sendikası, ağız ve diş sağlığı çalışanlarına yönelik yaptığı araştırmada tablonun karanlık yüzünü gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, sağlık çalışanları 10 dakikalık muayene sürelerinin yanlış teşhise kadar varan birçok probleme sebep olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra sağlık çalışanlarının yüzde 83,7'si de borçlanmadan yaşayamadığını dile getiriyor.

Genel Sağlık-İş Sendikası, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunlarını somutlaştırmak amacıyla bu alanda hizmet üreten sağlık çalışanları ile bir anket çalışması yaptı. ‘Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanlarının Güncel Sorunları Araştırması’ sonuçları ile ilgili bugün yazılı açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, şu verileri paylaştı:

MUAYENE SÜRELERİNİN KISALIĞI YANLIŞ VEYA EKSİK TEŞHİS NEDENİ

“Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 81,4’ü, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hasta bakım sürelerinin yetersiz olduğunu düşünmektedir. Muayene için belirlenen 10 dakikalık süreler yetersizdir. Bu sürede tedavi etmek bir yana, tanı koymak dahi mümkün değildir. Belirlenen süreler ağız ve diş sağlığı çalışanları üzerinde fizyolojik ve psikolojik bir yük oluşturmaktadır. Girişimsel tedavilerin Bakanlık tarafından belirlenen sürelerde gerçekleştirilmesi mümkün değildir ve hasta başına düşen süre en az 30 dakikaya çıkartılmalıdır. Bu sürelerle verilen hizmetlerin kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Sürelerin kısalığı, yanlış veya eksik teşhise zemin hazırlamaktadır. Hastalar tedavi olamamakta, ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmektedir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 47,9'U ŞİDDET GÖRDÜ

Süreler, hekim ile hasta arasında iletişim sorunlarına neden olmaktadır. Hastalara ayrılan randevu sürelerinin yetersizliği çalışanlar açısından şiddet başta olmak üzere çeşitli sorunlara zemin hazırlamaktadır. Hasta bakım süreleri, hekimlerle hastalar arasında sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Anket katılımcılarının yüzde 93,2’si bu konuyla ilgili soruya ‘Evet’ yanıtını vermiştir. Bu yanıtı verenlerin yüzde 47,9’u, belirtilen nedenle hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet görmüştür.

'DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ YETERSİZ'

Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının dörtte üçü (yüzde 75,7), Türkiye’de ağız ve diş sağlığı alanında eğitim veren üniversitelerin sayısının gereğinden fazla olduğu düşüncesindedir. Ayrıca yüzde 68,9’luk bir kesime göre ağız ve diş sağlığı eğitiminin mevcut yapısı yeni mezunlar için bir sorun oluşturmaktadır. Verilen eğitim kalite ve nitelik olarak her geçen yıl daha da geriye gitmekte, atamalar ise yetersiz kalmaktadır. Anket sonuçları, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının aylık düzenli iş ve meslek gelirlerinin alt gruplarda yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki, katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 57) aylık düzenli iş geliri 10 bin-15 bin TL arasındadır.

YÜZDE 83,7’Sİ BORÇLU

Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 97,7’si Türkiye’de bir ekonomik kriz yaşandığı düşüncesindedir. Kriz, katılımcıların yüzde 83,7’sinin gündelik yaşamın devamı için borçlanmak zorunda kalmasına ilişkin sonuçlarla birlikte daha anlamlı hale gelmektedir. Anket sonuçlarına göre; ekonomik kriz, gıda harcamalarında yüzde 51,2 oranında bir maliyet artışına neden olmuştur. Bunun ardından çok yakın oranlarla elektrik, doğalgaz vb. altyapı harcamaları ile ev kirası gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 75,6’sı, ekonomik kriz nedeniyle yeni borçlanma kanalları kullanmak zorunda kalmıştır. Borçlanma kanalları açısından öne çıkan seçenek açık şekilde yüzde 92,3 ile bankadır.

Yetersiz personel ile hizmet verilmesi nedeniyle ağız ve diş sağlığı çalışanları görev tanımları dışında çalıştırılmaktadır. Görev tanımlarının netleştirilmesi, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının mesleklerine dair beklentilerinin başında gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm sağlık çalışanları insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN