Bağırsaktan cilde ciddi tehdit: Candida Mantarı

Bağırsaktan cilde ciddi tehdit: Candida Mantarı

Yediklerimiz, içtiklerimiz hatta soluduğumuz hava bile değişiyor. Bu nedenle olumsuz koşullar, bedenimizde tehlikeli türlerin oluşumuna neden olabiliyor. Candida mantarının sebep olduğu sağlık sorunu, 'kandida hastalığı' olarak adlandırılıyor. Kandida, tükürük testiyle tespit edilebilmektedir. İşte, kandida hakkında detaylı bilgiler...

İnsan bedeninde yer alan en yaygın mantar türlerinden olan candida mantarı, vücutta ciddi tahribatlara neden olabiliyor. Ağız ve bağırsaklarda bulunan candida mantarı, dış faktörler nedeniyle çoğalarak bağışıklık sistemini bozabiliyor. Ciltte ve ağızda yaralara da neden olabilen candida mantarı, farklı hastalıklara da zemin hazırlıyor. Candida mantarının belirtileri fark edildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna, hiç vakit kaybetmeden başvurmak gerekir. Böylece, mantarın vücuda daha fazla yayılması engellenmiş olur ve tedaviye kısa sürede başlanır.

CANDİDA NEDİR, NEDEN ÇOĞALIR?

Candida albicans; ağızda, bağırsak sisteminde ve vajinada (vajinal ya da genital kandidiyaz) bulunan en yaygın maya enfeksiyonu türüdür ve cildi ve diğer mukoza zarlarını etkileyebilir.

Bağışıklık sistemi iyi şekilde çalışıyorsa, bu tip maya enfeksiyonu nadiren ciddidir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi düzgün çalışmıyorsa ise kandida enfeksiyonu, kalbin veya beynin çevresindeki kan ve zarlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine geçerek tehlikeli candida semptomlarına neden olabilir. Buna 'invaziv kandidiyaz' adı verilir.

Candida, vücutta uygun seviyelerde olduğunda besin emilimine ve sindirime yardımcı olan bir mantardır. Aşırı üretildiğinde, tipik kandida semptomları ortaya çıkabilir. Sindirim sisteminde, kontrol edilmezse, bağırsak astarının duvarlarını yıkar ve kan dolaşımına nüfuz eder. Bu, yan ürün toksinlerini ve diğer toksinleri sisteminizden serbest bırakarak 'sızıntılı bağırsak sendromu'na neden olur.

CANDİDA MANTARI BELİRTİLERİ

* Tükenmişlik

* Tatlıya karşı şiddetli arzu

* Ağız kokusu

* Dilde beyaz tabaka

* Bilinç bulanıklığı

* Hormon dengesizliği

* Eklem ağrıları

* Cinsel istek kaybı

* Kronik sinüzit ve alerji problemleri

* Sindirim problemleri (gaz ve şişkinlik)

* Sık hastalanma

* İdrar yolu enfeksiyonu

CANDİDA HANGİ DURUMLARA SEBEP OLUR, BULAŞICI MI?

Başlangıçta kaşıntı ve kızarıklık durumundan, aktif hastalık durumunda süt kesiği gibi beyaz parçacıklı akıntı, kötü koku ve şiddetli kaşıntı ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama, yoğun kas ağrılarına, cinsel ilişki esnasında ağrıya da yol açabilir.

Erkeklere genellikle belirti vermeden varlığını ve bulaşıcılığını sürdürebilmekle birlikte, bazen cinsel organda kırmızılık, kaşıntı ve tahriş görünür. Özellikle 20-30 yaş aralığındaki kadınların dörtte üçünde 'candida albicans' görülür.

Adet görmemiş veya menopoza giren kadınlarda daha az görülen bu hastalık, nadiren cinsel ilişkiyle erkeğe de bulaşabiliyor. Hamileler, diyabeti kontrol edilmeyenler, çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklığı sistemi zayıflayanlar ve aşırı antibiyotik kullananlar candida konusunda daha fazla risk altında.

CANDİDA MANTARINA NEDEN OLAN DURUMLAR

* Geniş spektrumlu antibiyotikler

* Doğum kontrol hapları

* Oral kortikosteroidler

* Kanser tedavileri

* Diyabet

* Zayıf bağışıklık sistemi

CANDİDA MANTARI NASIL GEÇER?

* Enfeksiyon, vücudunuzdan temizlenene kadar hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmeyin.

* İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın.

* Uzun süre ıslak bornoz veya mayo giymeyin.

* Doktorunuz önermedikçe genital bölge için özel şampuan, sprey vs. kullanmayın.

* Genital bölgeyi iyi kurulayın, nemli bırakmayın.

* Pamuklu iç çamaşırları kullanın ve sık değiştirin. Kesinlikle naylon benzeri iç çamaşırları giymeyin.

* İdeal kilonuzun üzerindeyseniz kilo verin.

* Diyabetliyseniz kan şekerinize dikkat edin.

* Rafine şekerli gıdalardan uzak durun.

* Bol bol yoğurt ve kefir tüketin.

* Mümkünse sık ve uzun süreli antibiyotik kullanmayın.

* İki ay içinde enfeksiyon tekrar ederse veya tedaviye rağmen düzelmezse doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Candida mantarı olan ya da candidadan şüphelenen kişinin özellikle uzak durması gereken birtakım besinler vardır. Bu yiyecek ve içecekler şunlar: çikolatalar, şekerlemeler, nişasta içeren ürünler, aşırı şekerli ve gazlı içecekler ve alkol.

CANDİDA TÜKÜRÜK TESTİ NASIL YAPILIR, NE ANLAMA GELİR?

Bağırsaklarınızda candida (kandida) maya mantarının arttığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Bir bardak içme suyuna sabah uyandığınızda aç karnına hemen tükürün ve 15 dakika bekleyin. Eğer, tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya bulanıyorsa candida mantarı, bağırsak floranızı bozmuş demektir.

Bazı besinlerden yalnızca küçük bir parça yeseniz bile karnınız şişiyor ve ağrıyorsa, yaptığınız bütün diyetlere rağmen karnınızın şişliğini ve sertliğini gideremiyor, lifli besinler tükettiğiniz halde çoğu zaman kabızlık sorunu yaşıyorsanız, yeme krizlerinize çare bulamıyorsanız sebebi candida mantarı olabilir. Vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.

1-008.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN