Obezite cerrahisinde diyabet müdahalesi: Şeker ameliyatı

Obezite cerrahisinde diyabet müdahalesi: Şeker ameliyatı

Obezite ve diyabet hastalıklarının artışıyla cerrahi operasyonlar yaygınlaştı. Halk arasında şeker ameliyatı olarak bilinen obezite cerrahisine müdahil olan işlem, Tip 2 diyabet için sunulan bir tedavi yöntemidir. Peki, şeker ameliyatı nasıl yapılır, Tip 1 diyabette işe yarar mı, uygulanabilir mi? İşte, detaylı bilgiler...

Uzmanlar, Türkiye'de diyabetin her on yılda bir, yüzde yüz oranında arttığını söylüyor. Yaşam biçimi değişiklikleri, beslenme rutini dönüşümleri, hareketsizlik, katkılı gıdaların yaygınlaşması gibi etkenler diyabet artışında önemli konumda yer alıyor. Toplumda yaygın olarak görülen Tip 2 diyabet tedavisinde başvurulan 'şeker ameliyatı' birçok operasyon türünün uygulandığı bir yöntem. 'Metabolik cerrahi' olarak da adlandırılan bu uygulama, neticesi başarılı bir tedavi vaadinde bulunuyor.

TİP 1 DİYABET VE TİP 2 DİYABET NEDİR?

Şeker ameliyatının Tip 2 diyabet türünde başarılı olduğunu belirterek, öncelikle Tip 1 ve Tip 2 diyabet çeşitlerini açıklamakta fayda var:

Tip 1 şeker hastalığı, ya da Tip 1 diyabet, vücudun kan şekerini kontrol etmek için yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi durumudur. Bunun sonucunda da kandaki şeker (glikoz) seviyesi çok yüksek değerlere ulaşır.

Tip 1 diyabette kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için günlük insülin enjeksiyonlarına ihtiyacınız duyulur. Tip 1 diyabet, genellikle küçük yaşta ortaya çıkar. Vücudun kendi bağışıklık sisteminin pankreasın insülin üreten hücrelerine saldırmasından kaynaklanır.
Tip 1 şeker hastalığı diyabetik ketoasidoza yani DKA'ya neden olabilir. DKA, vücutta ciddi insülin eksikliği olduğunda ortaya çıkar. Enerji için şeker kullanamayan vücut, bunun yerine vücutta bulunan depolanmış yağdan faydalanmaya başlar. Depolanmış yağ vücut tarafından kullanılırken geriye ketonlar adı verilen kimyasallar bırakılır.

Bu durum kontrol altına alınmazsa ketonlar kanda birikirler ve kanın asit değerini yükseltirler. Başta çocuklar olmak üzere Tip 1 şeker hastalığı olduğundan habersiz bireyler, DKA nedeniyle kötüleşmeden teşhis edilemeyebilirler.

Tip 1 şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Tip 1 diyabetin belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

* Bulantı-kusma

* Halsizlik, yorgunluk

* Karın ağrısı

* Derin solunum

* Nefeste aseton kokusu

* Dalgınlık

* Özellikle geceleri sık idrara gitme

* Ağız kuruluğu

* Çok su içme

* Ciltte kuruluk

Tip 2 diyabet, kandaki şeker seviyesinin (glikoz) çok yüksek olmasına neden olan ve oldukça yaygın bir durumdur. Ancak Tip 2 diyabetin belirtileri insanları her zaman kötü hissettirmediği için kolaylıkla fark edilmeyebilir.

Vücudun hücrelerinin normal olarak üretilen insüline karşı direnç kazanması, bu nedenle de kandaki şekerden faydalanamaması durumudur. Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, stres, ailede şeker hastalığı görülmesi ve ilerleyen yaş Tip 2 diyabetin nedenleri arasındadır.

Normalde görülen aşırı susama, sık idrara çıkma ve yorgunluk gibi semptomların yanı sıra kalp ve sinirlerle ilgili ciddi sorunların ortaya çıkması ihtimalini arttırır. Tip 2 diyabet kişinin günlük yaşamını hayat boyu etkileyecek bir durumdur. Kontrol altına alınması için diyet değişikliği, ilaç kullanımı ve düzenli tıbbi kontroller gerektirebilir.

Tip 2 şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

* İştah iyi olmasına rağmen kilo kaybı

* Kimi durumlarda görme bozuklukları

* Cilt yaralarının geç iyileşmesi

* Kaşıntı

* Sık sık enfeksiyon gelişmesi (özellikle idrar yolu enfeksiyonu)

* Ellerle ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma

* Kadınlarda vajinal akıntı, kaşınma yakınmaları

1-002.jpg

ŞEKER AMELİYATI NEDİR?

Tip 2 şeker hastalığında, kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak için bazı hastalara ilaç tedavileri, bazı hastalara da insülin desteği uygulanmaktadır.

Ömür boyu devam eden diyabet takibi esnasında hastaların hareketli yaşam tarzı, doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları da sağlanmaktadır. Tüm bu önlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda Tip 2 diyabet tedavisi için cerrahi seçenek gündeme gelebilmektedir.

Diyabet, yaşam tarzı değişikliklerine ve ilaç tedavisine uyulduğunda başarı ile kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır; ancak hastalığın ciddi seyri veya hastanın tedaviye uyum problemi gibi nedenlerden dolayı hastalığa bağlı ciddi organ hasarları gelişme riski varsa , diyabet hastalarının çok az bir kısmında cerrahi tedavi düşünebilir.

ŞEKER HASTALIĞI DOĞAL YOLLARLA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Şeker hastalığında ilaçsız tedavi, erken tanı döneminde özellikle yüzde 10’ları bulan bir kilo kontrolü sağlandığı takdirde Tip 2 diyabetli hastaların başarılı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur; ama hastalık için tam bir iyileşme sağlayamaz.

İlaç tedavisi hastaların durumuna göre belirlenebilmektedir. Öte yandan diyabeti tedavi eden doğal bir ürün henüz bulunmamaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN