Aç kalmadan form tutmanın etkili yolu: Aralıklı oruç IF diyeti

Aç kalmadan form tutmanın etkili yolu: Aralıklı oruç IF diyeti

Aralıklı oruç, son günlerin popüler ve başarılı sonuç veren diyetleri arasında. Aralıklı oruç diyetine başlamak isteyenler nasıl başlayacaklarını ve nasıl besleneceklerini merak ediyor. Açlık saatleri nasıl ayarlanır? Diyet listesinde hangi yiyecekler bulunur? Aralıklı orucun faydaları neler? İşte, aralıklı oruç hakkında bilgiler...

İngilizce adıyla 'intermittent fasting' olan aralıklı oruç; üzerine makaleler, kitaplar yazılan, uzmanlar tarafından bilgilendirici yayınlar yapılan yaygın bir diyet biçimi. En etkili, en sağlıklı diyetler arasında yer alıyor. Aralıklı oruç, danışanlarına klasik diyet listesi uygulayan diyetisyenlerin dahi, bir dönem listelerini mutlaka dönüştürdüğü bir yöntem. Deneyenlerin, kilo vermede ve kilo korumada başarıya ulaştığını belirttiği bu diyet çeşidi, beslenme biçimini değiştirmek isteyenlerin dikkatini çekiyor. Birden fazla saat aralığı seçeneği olan aralıklı oruçta, yaşam biçimine en uygun olanının seçilmesi başarıya ulaşmada etkili olacaktır. Aralıklı oruç diyetinde yiyecek tüketilmeyen saatlerde sıvı alımına (su, sade kahve, bitki çayları vb.) devam edilmelidir.

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ NEDİR, KAÇ KİLO VERDİRİR?

Aralıklı oruç diyeti, vücudun belirli bölgelerinde biriken yağın kaybedilmesini ve metabolizmayı çalıştırarak hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlayan diyetlerden biridir. Diyet ve diğer kilo verme programlarından farklı olarak belirli saatlerde hiçbir şey tüketmeden beslenme şeklidir.

Haftanın beş gününde harcanılan toplam enerji kadar enerji alımını tavsiye eden aralıklı oruç diyeti yani 'intermittent fasting', haftanın geriye kalan iki gününde ise erkeklerin 600, kadınların ise 500 kalori almasını tavsiye etmektedir.

Bu iki gün için genellikle haftanın üçüncü ve beşinci günleri önerilirken bu diyeti düzenli bir şekilde uygulayanların haftada 1-2 kilo vermesi öngörülmektedir.

1-001.jpg

ARALIKLI ORUÇTA KAÇ SAAT AÇ KALINIR?

Aralıklı oruç diyetinde farklı saat aralıkları bulunur; ancak en çok tercih edilenler 5-2 veya 16-8 olarak sıralanıyor. 5-2 düzeninde, haftada iki gün üst üste alınması gereken kalorinin yalnızca yüzde 25'i alınırken, diğer beş gün ise daha serbest bir yeme düzeni bulunur.

16-8'de ise günde 16 saat boyunca hiçbir gıda tüketilmez ve yemek yeme süresi de sekiz saatle sınırlanır.

Bu yeme düzenlerinde ne yediğiniz kadar hangi saat aralıklarında hangi planla yediğinizin önemli olduğu da unutulmamalıdır.

2.jpg

ARALIKLI ORUÇ (IF) DİYETİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

* Yeme listesinde her gün, yüzde 20 oranında kalori kesen kilolu yetişkinler, sekiz hafta içinde vücut ağırlığının yüzde 8'ini düşürüyor.

* Yapılan araştırmaların sonucunda bu kişilerin vücutlarındaki enflamasyonların azaldığı gözlemleniyor.

* Bu diyetin sağlık üzerinde olumlu etkilerinin sırrı, 'oruç tutmak' yani uzun süre aç kalmak. Uzun süren açlık vücudumuzdaki hücreleri hafif bir stres altına sokuyor.
Bilim insanları, düşük kalorili günlerde bu strese yanıt verme sürecinin hücrelerin stresle başa çıkma becerilerini güçlendirdiğini ve potansiyel olarak bazı hastalıklarla mücadele ettiğini söylüyor.

3.jpg

ARALIKLI ORUÇTA KURALLAR

Aralıklı oruç yapmadığınız günlerde istediğinizi yiyebilirsiniz; ancak kilo vermek ve ihtiyacınız olan besin maddelerini elde etmek için sağlıklı gıdalardan şaşmayın. Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışın. Fasting günlerinde ise işlenmiş gıdaları kesinlikle tüketmemelisiniz.

Sağlıklı gıdalara sadık kaldığınız sürece normal alışveriş ve pişirme düzeninize devam edebilirsiniz.

Paketlenmiş yiyecekler ve hazır yemekleri kesinlikle tüketmemelisiniz.

Ne kadar egzersiz yapacağınız tamamen size bağlı; ancak ne kadar egzersiz yaparsanız kilo verme süreniz o kadar kısalır.

Diyet başlangıcında yorgunluk, güçsüzlük ve baş ağrısı hissedebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN