Bu 6 Şeyin Dişleriniz İçin Zarar Verebileceğini Biliyor Muydunuz?

Bu 6 Şeyin Dişleriniz İçin Zarar Verebileceğini Biliyor Muydunuz?

Atalarımızın her söylediği söz gerçekten de çok doğru. '' Her şeyin azı karar çoğu zarar'' Diş hekimlerinin her fırsatta sıklıkla dile getirdikleri dişlerimiz için zararlı olan besinleri bizde tekrara sizler için derledik. Bakın o besinler hangileriymiş?

Dişleriniz vücudunuzun savunmasız bir parçasıdır. Dişlerinize zarar verdiğinizde çoğu zaman düzelmezler. Dişlerinizi etkileyen birçok farklı şey vardır. Soda, kahve ve şekerin dişleriniz üzerinde kötü bir etkisi olması kimseyi şaşırtmayacaktır. Ancak dişlerinize zarar veren ve ilk başta aklınıza gelmeyebilecek başka şeyler de var. Bunlar en dikkat çekici altı tanesidir.

Bu altı şaşırtıcı şey dişlerinize zarar verebilir.

basliksiz-16.jpg

1. STRES

Muhtemelen stresin sağlığınız için iyi olmadığını biliyorsunuzdur. Ancak stresin dişleriniz için de gerçekten kötü olduğunu biliyor muydunuz? Parodontitis gibi bazı hastalıkların riskini artıran bağışıklık sisteminize zarar verir. Bu, diş eti kanaması veya ağız kokusu gibi semptomlarla tanınabilen bir diş eti hastalığı türüdür. Çok ciddi vakalarda parodontitis diş ve azı dişlerinin kaybına neden olabilir. Bu semptomları tanıyor musunuz ve sizde var mı? O zaman hemen dişçiye gidin.

basliksiz-17.jpg

2. YÜKSEK KAN ŞEKERİ

Yüksek kan şekeri, şeker hastalarının sıklıkla sahip olduğu bir semptomdur. Yüksek kan şekerinin bir sonucu, ağzınızın kurumasıdır. Bu ayrıca diyabet için kullanılan ilaçlardan da kaynaklanabilir. Tükürüğün azalması nedeniyle dişleriniz çürüklere karşı daha hassastır.

evrimagaci-org-public-content-media-6e4647ea53dc5704a9ebd1d5bae3d44b.jpg

3. MEYVE

Meyveler çok sağlıklı ve vitamin ve minerallerle dolu olsa da dişleriniz bu tatlı atıştırmayı pek sevmez. Ağzınızdaki bakteriler meyve şekerlerini asitlere dönüştürerek dişlerinize zarar verir. Tabii ki bu, meyve yemeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor, sadece meyve alımınızı günde iki parça ile sınırlamanız gerektiği anlamına geliyor. Tükürüğünüz meyve yedikten sonra ağzınızdaki asitliği nötralize eder. Bu nedenle, örneğin üzümleri bütün gün atıştırmaktan kaçınarak, hasarı sınırlandırırsınız.

thumbs-b-c-02ba01e7472d72b72617f97c9fb77d1c.jpg

4. İÇECEKLER

Meyve yemeyle ilgili önceki bölüme benzer nedenlerle, meyve suyu, soda ve şarap gibi asitli içecekleri olabildiğince çabuk içmek akıllıca olacaktır. İçeceğinizi yudumlarken yaklaşık bir saat geçirdiğinizde, dişleriniz aside daha uzun süre maruz kalır ve bu da diş minenizi etkiler. Ayrıca yardımcı olan şey, içeceklerinizi bir kamışla içmektir.

basliksiz-18.jpg

5. PİRİNÇ, PATATES VE MAKARNA

Meyveler, bisküviler ve tatlılar dışında pek çok şeker içeren bilmediğiniz başka yiyecekler de var. Patates, makarna ve pirinç bunların arasındadır. Bunu beklemiyordunuz, değil mi? Bu yiyecekler, ağzınızda aside dönüşen nişasta içerir. Sonuç olarak, bu yiyecekleri yiyerek çürükler alabilirsiniz. Ama paniğe gerek yok! Gün içerisinde en fazla yedi öğün yemek yediğiniz sürece dişleriniz her yemekten sonra kendini toparlayabilir.

ilac-sisesi-16-9-1612305397.jpg

6. İLAÇLAR

Bazı ilaç türlerinin ağzınızdaki tükürük üretimini yavaşlattığı bilinmektedir. Bu ağzınızı gerçekten kurutabilir. Tıpkı yüksek kan şekerine sahip olmak gibi, bu da dişlerinizin bozulmasına neden olabilir. Bu yan etkiye sahip yaygın ilaçlar antidepresanlar ve antipsikotiklerdir. Bu durumda şekersiz sakız tükürük üretimine yardımcı olabilir. Antidepresanlar ve antipsikotiklerin yanı sıra öksürük şurubu, öksürük damlaları ve boğaz pastilleri dişlerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu ilaçlar çok fazla şeker içerir ve bu nedenle çürüklere neden olabilir. Birçok astım hastasının kullandığı bronkodilatörlerin içindeki toz da dişlerinizde sorunlara neden olabilir. Toz dişlerinize sürtünebilir ve bu şekilde onlara zarar verebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN