Bu bahanenin arkasına saklanarak sakın tüketmeyin! Canan Karatay uyardı: Stres durumunda anında yapılması gerekenler

Bu bahanenin arkasına saklanarak sakın tüketmeyin! Canan Karatay uyardı: Stres durumunda anında yapılması gerekenler

Sağlıklı beslenme ve diyetleriyle sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, sağlık konusunda uyarılarda bulundu. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Canan Karatay, bu bahanenin arkasında sığınarak, ilaç tüketenlere kükredi. Uzun süre ilaç kullanımı beyni bozuyor diyerek uyardı. İşte tüm detaylar...

Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamalar ile sık sık ülke gündeminde yerini alıyor. Birçok konuda uyarılar yapan uzman isim stres ile nasıl başa çıkılacağını anlattı. İlaç kullanan kişilere sert çıkan Karatay, ilaç kullanımının tehlikelerinden de bahsetti.

STRES UYKUSUZLUKTAN BESLENİR

Bu durum ile başa çıkmanın detaylarını Sözcü TV'de yaptığı açıklamalar ile paylaştı. Stresin tetiklenmesine dair etkenleri sıralayan Karatay, uykusuz olmanın stresi artıracağını belirtti. Uykuyu sağlayan melatonin hormonunun dengesi bozulması halinde uyku problemleri çekileceğini duyurdu.

Hormonun dengesini bozan etkenlerden bahseden Karatay, şeker, insülin yüksekliği ve kortizol hormonlarından bahsetti. Şekerin tatlı zehir olduğunu belirterek sadece tatlıdan değil şeker olan tüm gıdaları kapsadığını vurguladı.

1608624446-yuxusuzluq2-ybxp.webp

STRESİ ARTIRAN DURUM

Karatay'ın açıklamalarına göre streslerden bir diğeri de ağır spor yapmaktır. İnsan vücudu için önemli olan bu detayda sürekli koşuyorsanız, vücut geliştirme ile uğraşıyorsanız kortizol hormonunu salgılayacağınızı ifade etti.

Bu hormon hakkında bilgiler paylaşan Karatay, "İnsülin direncini yükseltir, sizi şeker hastası yapar. İşte vücuttaki stres bu. Onun için sakin yürüyün, yavaş yavaş yürüyün. Araştırmalar günde 20 dakika yavaş tempoda yürümenin, antidepresanlardan çok daha faydalı olduğunu göstermektedir. Akıllı binalarda pencereler açılmıyor. Klimalar var. 20'nci katta oturmak stres kaynağı… Bahçeli evler sağlıklı. Bizim zamanımızda gecekondular vardı. Tek katlı bahçe içinde evler vardı. Biz çocukluğumuzdan bu yana hep bahçelerde büyüdük." ifadelerine yer verdi.

99484.jpg

STRES ANINDA SAKIN İÇMEYİN

Stres anında birçok kişinin yaptığı o hataya düşmemeniz konusunda Karatay'dan uyarılar geldi. Yükselen stresi azaltmak için antidepresan almaya gerek olmadığını ifade etti. İlaçların da stresi yükselttiğini belirterek uzun süre kullanım halinde beyni bozduğunu ifade ederek sadece acil durumlarda alınması gerektiğini vurguladı. Fakat sürekli alınmaması gereken bu ilacın son zamanlarda 12 yaşındaki çocuklara bile verildiğini ifade ederek stresten kurtulmanın yollarını paylaştı. İşte stresten kurtulmanın yolları;

Beslenme stresle başa çıkmada çok önemli. Yoğurt çok önemli. En doğalı sirke. Ev sirkesi, ev turşusu, ev yoğurdu, doğal kelle paça ve kemik suyu. Vücutta biriken ağır metalleri atmayı sağlıyor bunlar. Vücut asitse eğer, asit vücutta stres daha çok olur. Bağırsak sağlığı stressiz bir yaşam için çok önemli. Bağırsakları ve vücudu alkali kılmamız lazım. Bağırsaklardaki dost bakterileri korumamız lazım. Su içmek de çok önemli.

Stresi azaltmada güneş çok faydalı, gün ışığı çok önemli. Yazın günler uzun olduğu için herkes daha mutlu. Kuzey ülkelerinde geceler çok uzun sürer. O zaman stres de artar. Bu bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN