Bu karışımı yaz kış yiyen her daim dinç oluyor! Canan Karatay'ın bir kaşıkla sağlık getiren kürü!

Bu karışımı yaz kış yiyen her daim dinç oluyor! Canan Karatay'ın bir kaşıkla sağlık getiren kürü!

Prof. Dr. Canan Karatay sağlıklı beslenme tavsiyelerine devam ediyor. Doğal ve katkısız beslenmeyi savunan Karatay'ın salça tarifi hem lezzet hem sağlık vadediyor. İşte "Karatay Mutfağı"ndan çok özel domates salçası tarifi...

Zaman zaman yaptığı sıra dışı açıklamalarıyla gündeme gelen beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Karatay Mutfağı" adlı kitabında sağlık sırları veriyor. Doğal ve katkısız yetişmiş tarım ürünleriyle doğal olarak hazırlanmış gıdaların sağlığa katkılarını halka aktaran Karatay, kitabında doğal domatesin faydalarına dikkat çekiyor.

salca-2-001.jpg

KARATAY MUTFAĞI'NDAN ÖZEL TARİF

Prof. Dr. Canan Karatay'ın domates salçası tarifi market raflarından alacağınız salçalarla asla kıyaslanamaz özellikler içeriyor. Her şeyden önce doğal olarak yetişmiş ve mevsiminde toplanmış domateslerle yapılması gereken bu karışım, yapay katkı maddeleri içermiyor. Doğal yollarla hazırlanan salçanın faydaları ise saymakla bitmiyor.

domates-salcasi.jpg

DOMATES SALÇASINDAKİ ŞİFA

Salça, Türk mutfağında kendine yer edinmiş en temel gıdaların başında geliyor. Ancak doğal haliyle çok faydalı olabilecek olan salça, yemeklerimize lezzet katarken sağlığa katkıları ise yapay salçalar kullanmamız halinde ortadan kalkıyor.

salca-2.jpg

GDO'lu, organik olmayan, tarım ilaçları kullanılmış domateslerden elde edilen, yapay tatlandırıcılar ve koruyucularla insan sağlığına zararlı hale getirilen endüstriyel salçalar yerine doğal salça tüketmek hayati önem taşıyor.

domates-salcasi-5.jpg

Canan Karatay'ın özel salçası ise doğal olmasının yanı sıra hazırlanışı ve eklenen basit malzemelerle bir şifa deposu haline geliyor.

salca.jpg

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

Her şeyden önce domates çok büyük bir C vitamini kaynağı. C vitamini, vücutta serbest radikallerle savaşan ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan antioksidanlar içinde yer alıyor.

Domates salçasının içeriğindeki yüksek miktarda A, C ve E vitamini, potasyum, folik asit ve likopen ise çok sayıda fayda ve yine antioksidan özellikler taşıyor. A vitamini ise göz sağlığı için büyük şifa kaynağı.


domates-salcasi-6.jpg

İŞTE CANAN KARATAY'IN TARİFİ...


Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Karatay Mutfağı" kitabında verdiği domates salçası tarifi için malzemeler şunlar:
5-10 kilo domates
Sızma zeytinyağı

Kristal kaya tuzu

domates-salcasi-3.jpg

Hazırlanışı:

Öncelikle domateslerin kabukları soyulur ve iri iri doğranır.
Bir tencereye alınan doğranmış domatesler orta ısıdaki ocağın üstüne koyup, ara sıra karıştırılarak, kaynatılır.

Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak, suyunu çekene kadar (60-90 dakika) yine ara sıra karıştırılır.
Suyunu çekince altı kapatılıp soğumaya bırakılır.

Kaynayan domatesler iyice soğuduktan sonra ince delikli bir süzgeçten, ezip püre haline getirilerek süzülür.

domates-salcasi-4.jpg

Süzülen domatesler çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökülüp, tuz serpilir ve üzerine temiz bir tülbent ya da ince bir bez örtülerek güneşe çıkarılır ve 3 ila 5 gün güneşte bekletilir. Bu süreçte yine her gün karıştırılarak neminin uçması ve katılaşması sağlanır.

Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam kavanoz ya da saklama kaplarına doldurup kapların üzerine ince bir tabaka halinde zeytinyağı dökülür ve kapakları kapatılarak buzdolabında saklanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN