Çalışma: Yağlı ve şekerli beslenmek tercihlerimizi değiştiriyor

Çalışma: Yağlı ve şekerli beslenmek tercihlerimizi değiştiriyor

Yeni yayınlanan bir çalışmada, yağlı ve şekerli yiyecekler yemenin insanların beslenme tercihlerini kalıplaştırarak nispeten sağlıklı yemeklere daha olumsuz bakmalarına sebep olduğunu ortaya koydu.

ABD’de bulunan Yale Üniversitesi ve Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'ndeki bilim insanları, yeni bir araştırmada yağ ve şeker ağırlıklı beslenen insanların günlük olarak yağlı ve şekerli yiyecekler yemek istediğini ve bu kalıbı kırmanın zor olabileceğini keşfetti.

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, her gün yüksek oranda yağ ve şeker içeren bir atıştırmalık yemenin insan beyninde kalıcı tercihler oluşturarak değiştirdiğini buldu. İki gruba ayrılan katılımcıların birine sekiz hafta boyunca günde iki kez yağ ve şeker oranı yüksek yoğurt verirken, diğer gruba az yağlı, düşük şekerli bir yoğurt verildi.

‘KATILIMCILAR SAĞLIKLI BESLENMEDEN SOĞUDU’

Sekiz haftanın sonunda, katılımcılara farklı yağ içeriğine sahip pudingler ve farklı şeker seviyeleri içeren elma suyu ikram edildi ve bunları yağ, şeker, haz gibi başlıklarda derecelendirmeleri söylendi. Bilim insanları, daha fazla şeker ve yağ içeren yoğurdu yiyen grubun, çalışmadan önceki kadar sağlıklı seçeneklerden hoşlanmadığını buldu.

‘OBEZİTEYE KATKI YAPIYOR’

Çalışmada yer alan bilim insanları, bulguları bağımlılık yapan ilaçların etkilerine benzeterek, şeker ve yağ oranı yüksek gıdalara maruz kalmanın, daha önce düşünüldüğü gibi sadece genetik ve çevresel etkilerin değil, alışılmış faktörlerin obeziteye katkıda bulunduğunu gösterdiğini söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN