Canan Karatay 'korkmadan yiyin' dedi ama... O tuzlar tiroid hastalıklarına kapı aralıyor

Canan Karatay 'korkmadan yiyin' dedi ama... O tuzlar tiroid hastalıklarına kapı aralıyor

Yaptığı her açıklama gündemde tartışma konusu olan Prof. Dr. Canan Karatay “korkmadan yiyin” demişti. Lakin uzmanlar o tuzlara karşı insanları uyardı. Tiroid hastalığı konusunda risk taşıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenmeye ilişkin yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme geliyor. Hangi yiyeceklerin hayatımızda yer alması hangi yiyeceklerden uzak durmamız gerektiği konularında önem açıklamalarda bulunan uzman isim geçtiğimiz günlerde bir açıklamasında kaya tuzunun zararlı olmadığını ve rahatlıkla tüketilebileceğini ifade etmişti. Lakin bir başka uzman isim kaya tuzunun tehlikelerinden söz etti.

Son zamanlarda sağlık ve beslenme dünyasında önemli bir tartışma konusu olan gurme tuzları, özellikle kaya tuzu üzerine farklı görüşler gündeme gelmeye devam ediyor. 10 Haber'e konuşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm ise, gurme tuzların yeterli iyot içermediğini ve tiroid hastalıklarına yol açabileceğini belirtiyor. Buna karşın, sağlıklı beslenme tavsiyeleriyle tanınan Prof. Dr. Canan Karatay ise kaya tuzunun zararlı olmadığını savunuyor.

yeni-proje-42.jpg

KAYA TUZUNUN ZARARSIZ OLDUĞU İDDİASI

Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir televizyon programında kaya tuzunun zararlı olmadığını iddia ederek, "Kaya tuzu asırlardan beri kullanılmaktadır. Yeni bir şey değildir. İçinde 84 tane mineral var," dedi. Karatay, kaya tuzunun doğal yapısının ve mineral içeriğinin sağlık açısından faydalarını öne sürdü.

yeni-proje-43.jpg

İYOT EKSİKLİĞİ VE TİROİD HASTALIKLARI RİSKİ

Öte yandan Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, Türkiye'nin 2000'li yılların başında başlattığı Ulusal İyot Programı ile sofra tuzlarına iyot eklenmesinin tiroid hastalıklarını önlemede büyük önem taşıdığını vurguluyor. Üzüm, "Gurme tuzlar, iyot eksikliğini önlemede yetersiz ve iyotlu sofra tuzunun yerini alamaz," diyerek, kaya tuzu gibi gurme tuzların sağlık risklerini gündeme getiriyor.

yeni-proje-44.jpg

UZMANLAR NE DİYOR?

Her iki uzmanın görüşleri, tuz tüketimi ve sağlık üzerine önemli bilgiler sunarken, tüketicilerin bu konuda daha bilinçli kararlar vermesi için farklı perspektifler sunuyor. Kaya tuzunun doğal mineral içeriği ve iyotlu tuzların sağlık üzerindeki olumlu etkileri, beslenme ve sağlık profesyonelleri arasında devam eden bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Gurme tuzlar ve özellikle kaya tuzunun kullanımı konusunda farklı görüşler mevcutken, tüketicilerin sağlık uzmanlarının tavsiyelerini dikkate alarak, kendi sağlık durumlarına en uygun tuz türünü seçmeleri gerekiyor. İyot eksikliği ve tiroid hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek için bilinçli tuz tüketimi büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN