Cildiniz hemen morarıyorsa dikkat! Küçük çarpmalarda bile morluk oluyor ihmal etmeyin, nedeni bu olabilir

Cildiniz hemen morarıyorsa dikkat! Küçük çarpmalarda bile morluk oluyor ihmal etmeyin, nedeni bu olabilir

Cildiniz bu şekilde hemen morarıyorsa mutlaka dikkat! Küçük çarpmalar sonucu bile morluklar olabiliyor! İhmale gelmez... Morlukların nedeni bu olabilir...

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, cilt morarmaları hakkında önemli bilgiler verdi ve morarmaların altında yatan nedenleri açıkladı. Cilt morarmaları, bazen hiçbir darbeye maruz kalmadan ortaya çıkabilir ve kişinin sağlığı hakkında ipuçları sunuyor

CİLT MORARMALARI NEDEN OLUR?

morluk-119.webp

Cilt morarmaları, çoğu zaman küçük kan damarlarının çatlaması sonucu meydana gelir. Bu damarlar, kollarda veya bacaklarda, bir darbe veya yaralanma sonucu çatlayabilir. Bu çatlamalar sonucu dışarıya kan sızar ve ilk başta koyu renkli bir iz olarak görünür. Vücudun kanı emmesiyle bu iz zamanla yeşil-sarı renge dönerek 1-2 hafta içinde kaybolur.

Özellikle kadınlarda ve yaşlılarda morarmaların daha yaygın görüldüğünü belirten Doç. Dr. Solmaz, yaşlanma süreci ile birlikte cilt incelir ve kan damarlarını koruyan koruyucu yağ tabakasının bir kısmının kaybolmasının bu durumu etkileyebileceğini ifade etti.

O İLAÇLAR MORARMALARA SEBEP OLABİLİR

img20210811020934.webp

Ayrıca, bazı ilaçların da morarmalara neden olabileceğine dikkat çekti. Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesiciler, kan sulandırıcı ilaçlar, bazı antibiyotikler ve antidepresanlar gibi ilaçlar, kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak morarmalara katkıda bulunabilir.

Cilt morarmalarının artması durumunda bir sağlık profesyoneline danışmanın önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, kullandıkları takviyeleri doktorlarına bildirmeleri gerektiğini ve doktorların buna göre ilaç reçetelerini ayarlayabileceğini belirtti.

MUTLAKA BİR HEKİME BAŞVURUN

62b83f63e4bfdc280cfa92ed.webp

Morarmaların yüz, gövde veya sırtta görülmesi veya sık ve büyük morluklar yaşanması durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Solmaz, bu belirtilerin altında yatan ciddi bir durum olabileceğine dikkat çekti.

Öte yandan küçük morlukları önlemek için günlük yaşamda alınabilecek basit önlemlere de yer verildi. Düşme ve yaralanmaları önlemek, evde iyi aydınlatma kullanmak, dağınıklıktan kaçınmak ve mobilyaları düzenli bir şekilde yerleştirmek gibi önlemlerin morarmaları azaltabileceği belirtildi.

C VİTAMİNİ CİLT YAPISINI GÜÇLENDİRİR

yeterli-c-vitamini-tuketiyor-musunuz-1200x675.jpg​​​​​​​

Doç. Dr. Solmaz, cilt morarmalarının çoğu zaman endişe edilecek bir durum olmadığını, ancak belirli durumlar söz konusu olduğunda doktora başvurmanın önemli olduğunu hatırlattı. Son olarak, C vitamini kullanımının cilt yapısını güçlendirebileceği ve morarmaları azaltabileceği önerildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN