Çok az insan bu yağın Alzheimer'a karşı olduğunu biliyor! İşte unutkanlığı unutturan o yağ

Çok az insan bu yağın Alzheimer'a karşı olduğunu biliyor! İşte unutkanlığı unutturan o yağ

Alzheimer hastalığı, hepimizin bildiği gibi, 65 yaş üstü nüfusta en sık görülen bunama şeklidir. Adını, 1900'lerin başında, özelliklerini ilk tanımlayan Alman nörolog Alois Alzheimer'den alır...

Genel olarak, beynin belirli bölgelerindeki nöronları aşamalı olarak yok eden ve bilişsel işlevlerde geri dönüşü olmayan bir bozulmaya neden olan dejeneratif bir hastalıktır. Alzheimer'ın ilk belirtileri arasında hafıza, akıl yürütme ve dil becerilerinin kaybını buluyoruz. Zaman geçtikçe, giderek artan bir özerklik kaybı ve normal günlük aktiviteleri gerçekleştirememe sorunları meydana gelebilir.

1-003.jpg

ALZHEİMER'IN BAŞLICA NEDENLERİ VE SON GELİŞMELER

Alzheimer'ın nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır, ancak beta-amiloid peptidin öncüsü olan bir proteinin değişmesiyle ilgili görünmektedir. İkincisi, hala bilinmeyen nedenlerle, hastanın hayatının belirli bir noktasında beyinde kontrolsüz bir şekilde toplanmaya başlar. Bu süreç, daha sonra, nöronların ilerleyici ölümüne yol açacak bir nörotoksik maddenin (beta amiloid) oluşumuna neden olacaktır.

Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, hastalığın başlangıcı ile kolesterol metabolizmasındaki bazı işlev bozuklukları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Kısacası, bu molekülün oksidasyonu ile üretilen oksisterollerin, nöro-iltihaba ve beta-amiloid peptidin oluşumuna neden olabileceği görülmektedir.

BU YAĞ ALZHEİMER'A KARŞI MÜCADELE EDİYOR

Bazı araştırmalar polifenoller olarak adlandırılan belirli bir dizi antioksidan molekülü incelemeye odaklanmaktadır. Bitkilerde, meyvelerde ve sebzelerde bulunurlar ve beyinde bile güçlü bir anti-inflamatuar etki yapabilirler.

Sızma zeytinyağı gibi bazı gıdalar da polifenoller açısından zengindir. Bu özel durumda, ana polifenol, oksisterollerin neden olduğu nöro-iltihaba karşı koymada temel bir rol oynayabilecek olan hidroksitirosoldür.

Bu deneysel kanıtlara dayanarak, bu yağın hastalığa karşı fırsatlar sunabileceğini çok az kişinin bildiği açıktır. Aslında, birkaç araştırma, sızma zeytinyağının, sadece yukarıda bahsedilen nöro-iltihabın tedavisi için değil, aynı zamanda önleme için de mükemmel olacağını açıklıyor.

2-004.jpg

ÖNLEME İÇİN DİĞER STRATEJİLER

Bu nedenle, çok az kişi bu yağın Alzheimer ile mücadelede belirleyici bir rol oynayabileceğini biliyor. Sadece gelecekteki gelişmeleri beklemek ve sağlıklı bir yaşam tarzı ve doğru beslenmeye devam etmek zorundayız.

Aslında, Alzheimer ve diğer demans türlerinin başlamasını önlemek için kalp hastalığı riskinden kaçınmanın önemli olduğunu hatırlıyoruz. Bu, örneğin kan basıncı ve kolesterol seviyeleri izlenerek yapılabilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanız, kilonuzu kontrol etmeniz ve rekreasyonel aktivitelerle beyni uyarmanız önerilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN