Deprem korkusu uykusuz bırakıyor

Deprem korkusu uykusuz bırakıyor

Maraş depremlerinin etkilediği milyonlar travma ile mücadele ederken uzmanlarda uyarıyor. Deprem ve doğal afetlerden sonra bireylerde uyku bozukluklarının görülebileceğine işaret eden Nörolog Güngen “Depremin kişilerde yarattığı kaygı ciddi psikolojik ve uyku bozuklukları oluşturabilir. Stres verici olayların boyutları yalnız bireyi ya da yakın çevresini etkileyebildiği gibi bazen uzak çevresini de etkileyebilecek boyutta olabilir. Bu durumda uyku bozukluklarının görülme oranı artabilir” dedi.

Deprem gibi doğal afetlerden sonra toplumda uyku problemlerinin artabileceğini belirten İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, uykusuzluğa iyi gelecek önerilerde bulundu. Uykusuzluğun daha çok stresle tetiklendiğini ifade eden Gügen Türkiye’de toplumun yarısına yakınında akut uykusuzluk görüldüğünü belirtti.

Uykusuzluğun yorgunluk, depresyon, stres, baş ağrısı, demans, obezite, sindirim sistemi bozuklukları ve diyabet gibi birçok kronik hastalık oluşumuna neden olabileceğini vurgulayan Güngen deprem ve doğal afetlerden sonra bireyde uyku bozukluğunun görülebileceğine dikkat çekti.

KORKU UZAK ÇEVREYİ DE ETKİLER

Doç. Dr. Güngen “Deprem gibi doğal afetler toplumda ortak bir korku yaratır. Depremin kişilerde yarattığı kaygı durumlarında ciddi psikolojik bozukluklar ve uyku bozuklukları oluşmaktadır. Stres verici olayların boyutları yalnız bireyi ya da yakın çevresini etkileyebildiği gibi zaman zaman yakın ve uzak çevresini hatta bütün destek sistemlerini de etkileyebilecek boyutta olabilir. Bu durumda toplumsal psikolojik problemler ve uyku bozukluklarının görülme oranı artabilir” diye konuştu.

IŞIK VE GÖRÜLTÜYÜ KESİN

Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, uykusuzluğa iyi gelecek önerileri şu şekilde sıraladı:

“Işık ve gürültüyü en aza indirin. Elektronik cihazları yatak odasından çıkartın. Odayı havalandırın. Yatmadan önce fazla yemek yemekten kaçının. Yatakta geçirilen süreyi sınırlayın. Sadece uykulu hissettiğinizde yatağa gidin. Düzenli sabit bir zamanda uyanın. Gevşeme terapileri alın. Uyarıcı madde içeren kahve, çay, çikolata gibi gıdalardan özellikle saat 17:00’den sonra kaçının. Uyku öncesi alkol ve sigara kullanmayın. Ağır yemek yemekten kaçının. Düzenli hafif-orta düzeyde egzersiz yapın. Yoğun egzersiz yapmaktan kaçının. Yatağı sadece uyku için kullanın. Uyku dışındaki televizyon izleme ve bilgisayarda vakit geçirme gibi aktiviteleri kesinlikle yatakta yapmayın.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN