'Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir'

'Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir'

Maraş depremlerinde binlerce vatandaş enkaz altında kaldı. Depremlerden sağ kurtulanlarda ise birçok rahatsızlıkla beraber böbrek sorunları da ortaya çıktı. Doktor Büyükbakkal, bu tip felaketlerin kronik rahatsızlıkları daha kötü hale getirdiğini belirterek “Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir" dedi.

Maraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Kurtulanlarda ise çeşitli rahatsızlıklar meydana geldi. Bu rahatsızlıklardan biri de böbreklerde meydana geliyor. Gaziantep ve çevre illerde görülen deprem felaketi nedeniyle enkaz altında yaşama tutunan vatandaşlarda en sık görülen şikayetlerin başında böbrek yetmezliği olduğuna dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal da “Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir" dedi.

Sağlık açısından fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbreklerin etkilendiğini belirten Doktor Büyükbakkal, bu durumlarda çok sayıda böbrek yetmezliği tablosunun geliştiğini söyledi. Son dönemlerde Kovid-19 salgını ve sonrasındaki büyük deprem felaketinin kronik rahatsızlıkları etkilediğini ve durumu kötüleştirdiğini belirtti.

bobrek.jpg

Doktor Büyükbakkal açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bu duruma dikkat çekmek ve politika yapıcıların farkında olmalarını sağlamak, bu konuda desteklerini artırmak amacıyla bu yılki slogan ‘Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun, savunmasızları destekleyin’ olmuştur. Böbreklerimize daha iyi bakmamız için gerekli olan kuralları sıralayacak olursam, formda kalın, aktif olun, sağlıklı diyetle beslenin, kan şekerinizi kontrol edin, kan basıncınızı kontrol edin, uygun sıvı alımı yapın, sigara içmeyin, reçetesiz antiinflamatuar/ağrı kesici hapları düzenli olarak almayın, diyabet, hipertansiyon, obezite ve ailede böbrek hastalığı gibi yüksek risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahipseniz böbrek fonksiyonunuzu kontrol ettirmenizi önermekteyim."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN