Fransızlar o bitkiye hayat iksiri diyor! İbn-i Sina ilaç niyetine kullanıyormuş: Beyin ve damar tıkanıklığına iyi geliyor

Fransızlar o bitkiye hayat iksiri diyor! İbn-i Sina ilaç niyetine kullanıyormuş: Beyin ve damar tıkanıklığına iyi geliyor

İnsan sağlığı için neredeyse her besinin bir faydası varken o bitki resmen hayat iksiri olarak kullanılıyor. Öyle ki Fransızlar bu bitkiye “hayat iksiri” diyor. Tıbbın babası diyebileceğimiz İbn-i Sina bile bu bitkiyi ilaç niyetine kullanıyormuş. Hem beyin hem damar tıkanıklığına iyi gelen tek besin…

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bir nane türü olan ot hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Uzman isim kalp ve tansiyon başta olmak üzere bu otunun faydalarına değinerek türkiye'de kullanımının oldukça yaygın olduğunu söyledi.

HEM MENTAL HEM FİZİKSEL SAĞLIĞA İYİ GELİYOR

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun faydalarına değinerek bu otun stres ve balgam giderici özelliğinin olduğunu bunun yanı sıra kalp hastalıkları ile tansiyona da iyi geldiğini açıkladı. Bu yönüyle hem mental hem de fiziksel sağlığa iyi geldiğini söyleyebileceğimiz limon otu, orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitki olarak biliniyor.

yeni-proje-1-005.jpg

Uzman ise oto ilişkin bilgiler verirken, “Oğul otu olarak da bilinen Ballıbabagiller familyası bitkileri, orta Avrupa ve özellikle Akdeniz bölgesinde yayılış gösteren bir, iki ve çok yıllık otsu bitkidir. Akdeniz ülkeleri ve Güney Alpler’de yayılış göstermekte, Türkiye’de de kıyı kesimlerde görülmektedir. Melissa otu (limon otu) türüne ait üç alt tür bulunmaktadır. Officinalis limon kokulu olup tedavi ve diğer amaçlarla kullanılmaktadır. Bitkinin Latince adı Melissa, ‘Arı yaprağı’ anlamına gelmektedir. Ayrıca ismin kökeni ‘Mel’in Latince karşılığı ‘Bal’dır ve bitki nektarca zengin olduğu için genellikle arıları beslemek için kullanılmıştır” dedi.

YAPRAKLARINDAN HAZIRLANAN SOLÜSYON RESMEN ŞİFA

Prof. Dr. Karabulut, bu bitkinin Yunan mitolojisinde akrep ve örümcek sokmalarına karşın kullanıldığını bunun için yapraklarından bir solüsyon hazırlandığını açıkladı. Yapraklardan hazırlanan solüsyonun, potasyum nitratla beraber mantar zehirlenmelerinde ve şiddetli karın ağrılarında şurup niyetine kullanıldığını ifade etti. Bunun yanı sıra nefes darlığı için de kullanılabildiğini ve tuz ile beraber kullanıldığında da ülser tedavilerinde işe yaradığını söyledi.

yeni-proje-2-004.jpg

İBN-İ SİNA’NIN DA TERCİH ETTİĞİ BİR OT

Orta Çağ modern biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinen El-Kanun Fi't-Tıb adlı eserin yazarı İbn-i Sina’nın da bu bitkiye önem verdiğini ve balgam cinsi hastalıklar, stres tedavisinde kullandığını söyleyen Karabulut, “Beyindeki tıkanıklığı ve nefes darlığını giderdiği, kalbi ferahlattığı ve ağız kokusuna olumlu etki ettiğini de not edelim” dedi.

SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR

Fransız literatüründe limon otunun “hayat iksiri” olarak anıldığını ifade eden uzman isim limon otunun geleneksel tıpta birçok alanda kullanıldığını söyledi. Ülkemizde halk dilinde limon nanesi, limon otu, tatramba, temre otu olarak da geçtiğini ifade eden Karabulut, Limon otunun yapraklarının solusyon şeklinde, yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilerinden dolayı kullanıldığını söyledi.

Bu otu ülkemizde farklı bölgelerde farklı hastalıklar için kullanıldığını anlatan Karabulut, konuya ilişkin şunları söyledi:

yeni-proje-3-006.jpg

“Sakarya yöresinde halk hekimliğinde, depresyon ve migren tedavisinde, Kırklareli yöresinde ise astım, kalp rahatsızlıkları, diyabet, bronşit ve kanser tedavisinde kullanılıyor. Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak ve Kütahya illerinde mide rahatsızlığı, kalp ve damar hastalıkları, astım, karaciğer rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar, hafıza kaybı, uyku verici, sinir sistemini yatıştırıcı, zihin açıcı, kalbi takviye edici, kalp damarlarını açıcı, kanı temizleyici, şeker hastalığı, farenjit, ağrılara (baş, diş, kulak) ve kulak çınlamasına karşı kullanıldığı kayıtlıdır.

Antalya ve İstanbul’da genel olarak kalp ve damar rahatsızlıklarında kullanılırken Çanakkale, Gaziantep ve Giresun’da kan şekerini düşürmek amacıyla kullanımı daha yaygındır. Ayrıca Çanakkale’nin Ezine ilçesinde toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyonun, sabahları aç karnına içilmek suretiyle kadınlarda yumurtalık hastalıkları tedavisinde kullanımına rastlanmıştır.

yeni-proje-4-004.jpg

Halk arasında kalp ve damar rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan solusyonun içine dilimlenmiş limon katıldıktan sonra kullanımı, bitkinin toprak üstü kısımları kurutulup toz edildikten sonra balla karıştırarak kullanımı veya limon otu yaprakları ve Naoloui bitkisin toprak üstü kısımları ile birlikte hazırlanan infüzyonun kullanımı gibi farklı uygulamalar bulunmaktadır.

Limon otunun bilimsel performansı ve ruh halini iyileştirdiği, anksiyete ve buna bağlı uykusuzluk, Alzheimer, demans, düşük doz radyasyon maruziteyetine bağlı oksidatif stres, adet ağrıları gibi durumlarda kullanımının faydalı olduğu çeşitli deneysel klinik çalışmalarla da ortaya konulmuştur . Ayrıca çeşitli in vivo çalışmalarla da bitkinin antioksidan, analjezik ve anti-enflamatuvar aktivitelere sahip olduğu bu nedenle diyabetik nöropatinin tedavisinde kullanımının yaralı olabileceği bildirilmiştir.

Bugün limon otunun ilaç, parfüm, kozmetik ve gıda sanayisinde dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN