Gebelikte ‘iki kişilik’ tabakta geç doğum riski

Gebelikte ‘iki kişilik’ tabakta geç  doğum riski

Anne adayının gebelik sürecindeki beslenme tarzının bebeğin gelecekteki sağlığını da şekillendirdiğini söyleyen diyetisyen Dr. Renan Güneş “Anne hem bebeği hem de kendi için düzenli ve sağlıklı beslenmeli. Aşırı besin alımında bebeğin geç doğumu ve anne karnında ölüm riski yüksek. Yetersiz beslenme ise annede anemi, diş çürüklüğü, kemik yumuşaması gibi hastalıklara yol açabilir” dedi.

EDA SANĞU

Uzmanlara göre anne adaylarının gebelik sürecindeki beslenme tarzı bebeğin gelecekteki yeme düzeninin temelini oluşturuyor. Anne adaylarının gebeliğin ilk ayından itibaren beslenme alışkanlıklarına özen göstermesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Renan Güneş; “Anne, hem kendinin hem de bebeğinin sağlığı için sağlıklı ve düzenli beslenmeli” dedi.

Güneş, gebeliğin özellikle ilk 28 gününün, folik asit açısından çok önemli olduğunun altını çizerek “Folik asit annenin kan volümünü artırmak ve bebekte önemli bir sağlık sorunu oluşturacak nöral tüp deformasyonlarına karşı korumak için gereklidir. Besinlerle bu ihtiyacı karşılamak mümkün olamayacağından, gebe kalmayı düşünen anne adayları ve gebelere, 3 ay önceden başlayarak özellikle ilk 3 ayı kapsayacak şekilde folik asit kullanımı önerilir” diye konuştu. Gebelikte mide bulantısı yaşanmasının doğal olduğunu belirten Güneş, şunları aktardı:

“Gebeliğin ilk 3 ayını oluşturan dönemde annenin yaşadığı hormonal değişiklikler, hiperemesiz dediğimiz mide bulantılarına sebep olabilir. Bu durumda anne yeteri kadar beslenemediği için günlük enerji alımı azalabilir. Bulantıları azaltmak için sabah kalkar kalkmaz mide asitini emmeye yardımcı olacak galeta, leblebi, çubuk kraker gibi besinleri yataktan kalkmadan tüketmeye çalışmalı.”

ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAR DURUN

Güneş, gebelikte az ya da çok beslenmenin zararlarına ise şu sözlerle değindi: “Aşırı besin alımı ile fazla yağlanmadan dolayı postmatürasyon (geç doğum), fetüste mekonyum aspirasyonu (bebeğin kakasını yutması) ve perinetal (anne karnında) ölüm riski yüksektir. Artan enerji ve protein gereksinmesinin karşılanmaması ise annenin kilo vermesine neden olur. Ayrıca artan besin öğelerinin karşılanamaması yine annede anemi, diş çürüklüğü, osteomalasi (kemik yumuşaması) gibi hastalıklara yol açabilir.”

Anne adaylarını hamilelikte asitli içecekler, hazır meyve ve taze sıkılmış meyve sularına karşı da uyaran Güneş, şunlara dikkat çekti: “Midede yanmaya ve ekşimeye sebep olacağından tüketilmemelidir. tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini ve suyun yemek sırasında değil aralarda içilmesinin daha doğru olacağını belirtti. Sebze ve protein tüketimi hakkında da bilgi veren Güneş ”Çiğ sebze ve meyveler mideyi yavaş terk edeceğinden, mide bulantısının yoğun olduğu zamanlarda tüketmemeye çalışılmalı. Protein alımını artırmak için tuzlu ayran, peynir, yoğurt gibi besinlerden faydalanılabilir. Yağlı, kızarmış besinler bulantıyı artırdığından bu besinleri tüketirken ve pişirirken çok yağlı yapmamaya ve kızartmamaya dikkat edilmeli.”

YEMEKLERDE İYOTLU TUZU TERCİH EDİN

“İlk 3 aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşıladığı için annenin günlük olarak ekstra beslenmeye ihtiyaç yoktur” diyen Diyetisyen Güneş; 3-6 ay arasında günde 340 kalori, 6-9 ay arasında günlük 450 kalori eklenmesi gerektiğini belirtti. Güneş, hamilelik dönemindeki beslenme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

* Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir düzenli tüketilmeli.

* Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze ya da kurubaklagil yemeği yemeye özen gösterilmeli.

* C vitamininden zengin sebze ve meyveler sık sık tüketilmeli.


* Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekler yenmemeli.

* Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalı.

* Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, ayran, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar içecek olarak tercih edilmeli.

* Sigara ve alkol kullanılmamalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN