Gebelikte oruca doktor onayı şart

Gebelikte oruca doktor onayı şart

Diyabetlilere oruç tutmadan önce hekime danışmalarını tavsiye eden Dr. M. Emin Dinççağ “İftarda çok fazla yememeli, sahura kadar bol su içmeliler” dedi. Orucun anne adaylarında sıvı kaybına neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Sabri Çolak da “Bebeğin suyunda azalma ve sancıların tetiklenmesi ile erken doğum tehdidi olabilir” uyarısında bulundu.

EDA SANĞU

Uzmanlar, oruca sayılı gün kala riskli gruplara uyarılarda bulundu. Ağızdan ilaç alan şeker hastalarına uyarılarda bulunan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, “Dünyanın birçok Müslüman ülkesinde diyabetli Müslümanların oruç tuttuğu bir gerçektir. Ramazan başlamadan diyabetlilerin veya tüm oruç tutacak olanların hekim kontrolünden geçmeleri ve tahlillerini yaptırmaları gereklidir” dedi. Dinççağ, oruç tutacak diyabetlilere şu tavsiyeleri verdi:

“İyi kontrol sağlanmış oral (ağızdan) ilaç alan şeker hastalarının kan şekeri kontrolünün sık yapılması şartıyla hipoglisemi yaşamadığı sürece çok istiyorlarsa oruç tutabileceği ve riskin daha düşük hasta grubu olduğu bilinmelidir. Ancak oruç tutan bu diyabetlilerin iftarda çok fazla yememeleri, iftarı açtıktan sonra ilaçlarını almaları, az az sık sık yemek yemeleri, iftar sahur arasında bol su içmeleri, sık kan şekeri ölçmeleri, şeker yememeleri, unlu gıdalarda daha az tüketmeleri, iftar sonrası yürüyüş yapmaları şartıyla oruçlu kalabilirler.”

Anne adaylarının oruç tutmasının hem gebe hem de bebek için birtakım riskler taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Sabri Çolak da, “Oruç, yani uzun süreli açlık ve sonrasında kalorisi yüksek bir beslenme öğünü kan şekerinde ciddi düşmelere sebep olacağı gibi, iftar sonrasında da kan şekerinde ciddi yükselmeler görülebilir. Oruç tutmak isteyen anne adayları mutlaka doktoru ile görüşerek karar vermeli” diye konuştu.

Çolak, anne adaylarının yaşayabileceği sorunları şöyle özetledi: “Uzun süreli açlık kan şekerinin düşmesiyle birlikte halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluk yaratabilir. Ayrıca bahar ve yaz aylarında tutulacak oruç sıvı kaybı oluşmasına sebep olur. Sıvı kaybına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu, mide asidinde artma, mide yanması, erken doğum tehdidi, bebeğin suyunda azalma ve sancıların tetiklenmesi gibi problemler ile karşılaşılabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN