Guillain – Garre Sendromu testi nedir?

Guillain – Garre Sendromu testi nedir?

Guillain-Barre sendromu (GBS) akut bir nörolojik bozukluktur ve genellikle viral enfeksiyonlar veya bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında ortaya çıkar. Bu durumda, bağışıklık sistemi, kişinin sinir sistemine zarar veren antikorlar üretir.

Bu antikorlar, periferik sinirlerdeki miyelin kılıfları veya sinirlerin kendilerini hedef alabilir. Bu nedenle, GBS semptomları sinir sisteminin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bugün guillain – barre sendromu testi nedir? sorusunun cevabını arayacağız.

GBS SEMPTOMLARI NELERDİR?

Guillain-Barre sendromu (GBS), genellikle viral enfeksiyonlar veya bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur. GBS, bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlar nedeniyle sinir sisteminin çeşitli bölgelerinde semptomlara neden olur.

GBS semptomları şunları içerebilir:

Kas güçsüzlüğü,
Uyuşukluk veya karıncalanma
İskelet kası ağrısı
Koordinasyon eksikliği
Solunum problemleri
Kalp hızında değişiklikler
İdrar veya bağırsak kontrolünün kaybı
Bu semptomlar başlıca GBS semptomlarındandır.

GUİLLAİN – GARRE SENDROMU TESTİ NEDİR?

GBS teşhisi, Guillain-Barre sendromu (GBS) teşhisi, semptomların yanı sıra fizik muayene, nörolojik testler ve bazı laboratuvar testleri kullanılarak konulur.
İşte GBS teşhisi konulurken kullanılan bazı testler:

Fizik muayene,
Elektromiyografi (EMG),
Sinir iletim hızı testi,
Lomber ponksiyon (beyin omurilik sıvısı analizi,
Klinik muayene,
Nörofizyolojik testler,
Kan testleri ve diğer görüntüleme testleri kullanılarak yapılabilir.
Bu testler, GBS semptomlarını diğer benzer durumlardan ayırt etmek için kullanılır.

NÖROFİZYOLOJİK TESTLER NE İÇİN KULLANILIR?

Nörofizyolojik testler, sinirlerin işlevlerini ve kasların hareketlerini ölçmek için kullanılır. Bu testler arasında elektromiyografi (EMG) ve sinir iletim hızı testi (NCS) bulunur. EMG, kasların elektriksel aktivitesini ölçer ve sinir hasarını gösterebilir. NCS, sinirlerin elektrik sinyallerinin ne kadar hızlı geçtiğini ölçer ve bu da sinir hasarını gösterebilir.

GBS teşhisi ayrıca kan testleri ve görüntüleme testleri de gerektirebilir. Kan testleri, vücudun bağışıklık sistemi yanıtını gösteren antikorların varlığını tespit edebilir. Görüntüleme testleri, beyin ve omurilikteki herhangi bir hasarı veya enfeksiyonu göstermek için kullanılabilir.

GBS tedavisi, semptomların şiddeti ve tipine bağlı olarak değişebilir. Tedavide amaç, semptomların şiddetini azaltmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve olası komplikasyonları önlemektir. Tedavi seçenekleri arasında intravenöz immünglobulin tedavisi, kortikosteroidler ve plazma değişimi bulunur.

Sonuç olarak, GBS teşhisi, klinik muayene, nörofizyolojik testler, kan testleri ve diğer görüntüleme testleri kullanılarak yapılabilir. Bu testler, semptomların nedenini belirleyebilir ve diğer benzer durumları elemek için kullanılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN