Hazır dondurmada gıda boyası riski

Hazır dondurmada gıda boyası riski

Çocukların severek tükettiği dondurmayı seçerken dikkat edilmesi uyarısında bulunan Diyetisyen Elif Akçeken, “Endüstriyel dondurma yüksek miktarda mısır şurubu, tatlandırıcılar, koruyucular, emülgatör, renk ve aroma maddeleri içerebilmektedir. Fazla tüketilmesi halinde gıda boyası çocuklarda zekâ geriliğine sebep olabilir” dedi.

Dondurmanın besin değeri yüksek bir tatlı olduğunu söyleyen İAÜ Medical Park Florya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Akçeken, “İçeriğindeki kalsiyum yönünden kemik sağlığı güçlendirmede etkili, diğer tatlılara göre ise daha besleyici bir seçenektir. Aynı zamanda diyet listelerinde rahatça tüketebileceğiniz, stevia yaprağı ile tatlandırılmış dondurmalar şu an oldukça gündemde. Stevia yaprağının içeriğine baktığımızda probiyotik bakterilerinin çoğalmasını sağlayarak insan sağlığını olumlu yönde destekleyen bitkisel bileşenlerdir. Ayrıca Stevia’da yer alan liflerin; kalp rahatsızlıkları, obezite, diyabet, hipertansiyon üzerinde tedaviyi destekleyici etkileri bulunmaktadır” dedi.

Bazı dondurmalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Akçeken, “Endüstriyel dondurma yüksek miktarda mısır şurubu, tatlandırıcılar, koruyucular, emülgatör, renk ve aroma maddeleri içerebilmektedir. Bu yüzden fazla tüketilmesi halinde diyabet, kalp damar hastalıkları ve gıda boyası sebebiyle çocuklarda zekâ geriliğine sebep olabilir” diye konuştu.

Üretimde hijyenin önemine de dikkat çeken Dyt. Akçeken, şunları aktardı:

“Özellikle içeriğindeki süt, mikroorganizmaların kolay üremesi için iyi bir ortamdır. Bu nedenle mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş veya soğuk zinciri korunmamış dondurmalarda ‘Salmonella’ ve ‘Bacillus cereus’ gibi patojen mikroorganizmalara rastlanma riski vardır. Paketli dondurmalarda ambalajın üzerinde buz parçacıkları dondurmanın eriyip tekrar donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu göstermektedir. Güvenilir olmayan yerlerden veya sokak satıcılarından alınan dondurmalara daha dikkatli yaklaşılmalı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN