Influenza salgınının bariyeri maske

Influenza salgınının bariyeri maske

Influenza virüslerinden olan H1N1’de de yoğun bir salgın yaşandığı uyarısında bulunan Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubundalar, mutlaka maske takmalılar” dedi.

Son yıllarda süregelen salgınlardan sonra günlük hayata maskeler dâhil oldu. Kovid-19’un yaygınlaştığı ilk yıl maske takmak tüm dünyada zorunluyken daha sonra kullanım esnekleşti ve kişi tercihine bırakıldı. Ancak şu anda Kovid dışında influenza virüslerinden olan H1N1’de artış yaşandığı uyarısında bulunan Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları (Dâhiliye) Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, şunları söyledi:

“Salgın hastalıklar yıllardır hayatımızdaydı fakat bulaş oranı bu kadar yüksek ve yıpratıcı şekilde seyretmiyordu. Gözlemlediğimiz ve tedavi ettiğimiz vakalara göre konuştuğumuzda, daha erken başlaması gereken bazı mevsimsel hastalıklar Aralık ayında pik yaptı. Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda yer alıyor. Bir diğer grip risk grubu ise grip aşısı olmamış kişiler. Henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır; belirti taşıyanlarla aynı ortama girmekten kaçınmalıdır.”

Uzm. Dr. Akyol, “Bunların dışında da virüs ve hastalık sayısı çok fazla. İnfluenza, Kovid-19 gibi testlerin negatif çıkması hastaları rahatlatmamalı; binlerce virüs, bakteri ve bunların sebep olduğu hastalık salgını var. Bu yüzden en ufak burun akıntısı veya belirti olan kişilerden uzaklaşmamız, maske kullanmamız çok önemli. Taşıyıcı olmamız da risk grubu için büyük problemlere sebep olabilir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN