Kadınların kalbi daha fazla kırılıyor

Kadınların kalbi daha fazla kırılıyor

Kalp krizi belirtileri gösteren kırık kalp sendromunun ölümcül olabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen “Hastalarımızın yüzde 90’ı kadın. Üzücü bir haber alma ya da çok ciddi mali kayba uğrama, afetzede olma gibi durumlar sonrası ortaya çıkabiliyor. Tedavi ettiğimiz bir hastamız son bir ay içinde 5 yakınını kaybetmişti. Böyle bir hastada kalp krizi riski ilk günde yüzde 20, devam eden haftada yüzde 7 oranında artıyor” dedi.

EDA SANĞU

Kayıp ve yas gibi durumlara bağlı ortaya çıkan, kalp kriziyle benzer belirtiler gösteren ‘kırık kalp sendromu’nun en çok kadınlarda görüldüğünü söyleyen Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen “Kırık Kalp Sendromu hastalarımızın yüzde 90’ı bayan” dedi. Dr. Özen, kırık kalp sendromu’nun bilimsel adının Takotsubo Kardiyomiyopatisi olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: “Çok yakınını kaybetme, üzücü bir haber alma ya da çok ciddi mali kayba uğrama, afetzede olma gibi durumlar, gelişen yoğun stres sonrası kalp krizine benzer laboratuvar ve EKG bulgularının olmasıyla ortaya çıkıyor. Bunu özellikle yakınını kaybeden hastalarımızda daha sık görüyoruz. Kırık kalp sendromu tanısı alan ve tedavi ettiğimiz bir hastamız yakın zamanda son bir ay içinde 5 yakınını kaybetmişti. Yakını kaybeden bir hastada kalp krizi riski ilk günde yüzde 20, devam eden haftada yüzde 7 oranında artıyor.”

ÖLÜMCÜL RİTİM BOZUKLUKLARINA NEDEN OLUYOR

Kırık kalp sendromu hastalarının kendilerine kalp krizi belirtileriyle başvurduğunu söyleyen Dr. Özen, şunları aktardı: “Bu hastalarımız da aynı kalp krizindeki gibi nefes darlığı ve göğüs ağrısı semptomuyla acile başvuruyorlar. Bu hastaların kalp grafikleri ve kan sonuçları kalp krizini gösterdiği için hastaları acil anjiyografiye alıyoruz. Hastaların yapılan anjiyografisinde damarlarını açık buluyoruz. Fakat hastanın özellikle kalbin uç kısmında bir balonlaşma, çalışmama durumu oluyor. Bu hastaları biz damarları açık olsa bile aynı kalp krizi gibi yönetiyoruz. Ne yazık ki bu hastalık ölümcül olabiliyor. Bu kalp krizi esnasında kalp yetmezliği ve ölümcül ritim bozuklukları gelişebiliyor. O yüzden bu hastalığı yoğun bakımda takip ediyoruz.” Dr. Özen, durumu atlatan hastaların kalplerinin, kalp krizinden farklı olarak büyük oranda toparlandığını söyleyerek, şunları kaydetti: “O yüzden yoğun stres altındaki hastalarımızda göğüs ağrısı ve nefes darlığı semptomları oluyorsa bunu yoğun strese ve yakınların kaybına bağlamamak lazım ve acil servise başvurmak gerekiyor. Kalp krizi gibi semptomları olan bu hastalara mutlaka acil serviste bizim kalp şeridi dediğimiz elektrokardiyografi ve kalp enzimlerinin ölçülmesi dediğimiz özellikle kalpteki troponin değerlerinin ölçülmesi lazım. Kırık kalp sendromunun ölümcül olabileceği akıldan çıkmamalı.”

İLK KEZ 1990’DA KEŞFEDİLDİ

Kırık Kalp Sendromu hastalığı 1990’da Japon Hiraru Sato tarafından keşfedildi. Yoğun stres yaşayan daha çok yaşlı ve yalnız kadınlarda kalp yetmezliği şikayetleri gören Sato, bu hastaları inceleyince kalp anjio ve kateteri yani kalpte görüntüleme filmleri çektiğinde kalbin görüntüsünün Japon balıkçılarının ahtapot yakalamak için denize attığı vazoya benzeyen ‘tatotsubo’ya benzediğini farkeder. Bu nedenle hastalığın bilimsel ismi Takotsubo Kardiyomiyopatisi yani ‘kalp kası bozukluğu’ olarak adlandırılır. Kırık kalp sendromu ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN