Günümüzün en büyük hastalıklarından biri olan kanser ile ilgili uzmanlar tarafından araştırmalar devam ediyor. Son olarak ünlü Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez'in paylaşımı gündeme bomba gibi düştü. Kanser riskini azaltan 11 süper besin belli oldu. Prof. Dr. Güner Sönmez açıkladı. Bunları yiyen demir gibi oluyor! İşte kansere karşı savaşan o mucizevi besinler...
BURAK AKDOĞAN
Kanserle mücadelede beslenmenin gücü yadsınamaz! Ünlü Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı ses getiren paylaşımla, bilimsel araştırmaların ışığında kanser riskini düşürme veya kanserli doku büyümesini yavaşlatma potansiyeli taşıyan 11 değerli besini sıraladı. Mutfaklarımızda kolayca bulabileceğimiz bu besinler, sağlığımız için adeta birer kalkan görevi görebilir.
İŞTE PROF. DR. SÖNMEZ'İN DİKKAT ÇEKTİĞİ O 11 BESİN VE POTANSİYEL FAYDALARI:
Prof. Dr. Sönmez, hangi besinin hangi kanser türlerine karşı potansiyel koruyuculuk sağladığını bilimsel çalışmalara referans vererek şöyle sıraladı:
- Brokoli: Meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri.
- Havuç: Mide kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri.
- Sarımsak: Mide kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri.
- Domates: Prostat kanseri.
- Zeytinyağı: Meme kanseri, sindirim sistemi kanserleri.
- Zerdeçal: Kalın bağırsak kanseri, baş-boyun kanserleri, meme kanseri, prostat kanseri.
- Baklagiller: Kalın bağırsak kanseri.
- Tarçın: Akciğer kanseri, lösemi, lenfoma.
- Kuruyemişler: Pankreas kanseri, rahim kanseri, kalın bağırsak kanseri, akciğer kanseri.
- Turunçgiller: Pankreas kanseri, mide kanseri.
- Keten Tohumu: Kalın bağırsak kanseri.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR NE DİYOR? ÖNEMLİ UYARILAR!
Prof. Dr. Sönmez, bu listenin bilimsel araştırmalara dayandığını belirtirken önemli bir not düşmeyi de ihmal etmedi. Bu araştırmaların bir kısmının laboratuvar ortamında kanser hücreleri üzerindeki etkileri incelediğini, bir kısmının hayvan deneyleri olduğunu, bir kısmının ise gözlemsel çalışmalar olduğunu vurguladı.
Sönmez, "Bazı araştırmalarda bu besinleri sık tüketenlerde söz konusu kanser türlerinin daha az görüldüğü, bazı deneylerde kanser hücresini öldürdüğü, bazılarında ise tümör dokusunu küçülttüğü ve nüksü azalttığı saptanmış," diyerek potansiyel faydalara işaret etti. Ancak, ilişki ile nedenselliğin aynı şey olmadığının altını çizerek, bu besinlerin tek başına bir tedavi olmadığını belirtti.
"İYİ Kİ BİLİM VAR!"
Prof. Dr. Sönmez, bu besinlerin kanser dışındaki sağlık faydalarına da dikkat çekerek, paylaşımını "İyi ki bilim var. Sağlıklı bir ömür dilerim." sözleriyle tamamladı. Bu liste, kanser riskini azaltmak ve genel sağlığı desteklemek adına dengeli ve çeşitli beslenmenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Unutmayın: Bu bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Herhangi bir sağlık programına başlamadan veya beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmadan önce mutlaka doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışınız.