Kanserli hücreyi ‘moleküler matkap’ yok edecek

Kanserli hücreyi ‘moleküler matkap’ yok edecek

ABD’de bilim insanları, nanoteknoloji sayesinde kemoterapiye alternatif olabilecek ‘moleküler kırıcılar’ adını verdikleri kanser tedavisi geliştirdi. Söz konusu tedavinin, kemoterapiye kıyasla çok daha az yan etkiye yol açacağı belirtiliyor. Yöntemde, kanserli deneğe enjekte edilen özel bir boya kızılötesi ışık sayesinde aktif hale getiriliyor. Bu sinyaller kanserli hücrede titreşime yol açıyor ve hücre zarının yırtılmasını sağlayarak kanseri yok ediyor.

Kemoterapi ve radyasyondan kök hücre nakilleri ve immünoterapiye kadar, kanser araştırmalarına akıtılan milyarlarca dolar sayesinde, kanser tedavileri yıllar içinde ilerleme kaydetti. Ancak bütün bu ilerlemelere rağmen dünyadaki her altı ölümden biri kanserden kaynaklanıyor. Doktorlar ve cerrahlar kanser hücrelerini öldürmek için vücut dokusunu ısıtmak, vücut dokusunu dondurmak, antibiyotikleri DNA’ya bağlamak, yüksek güçlü enerji ışınları kullanmak gibi birçok yeni yöntem üzerinde çalışıyor. Ancak ABD’deki Rice Üniversitesi’ndeki bir grup bilim insanı, kanser hücrelerine bir tür matkapla kırmaya ve yok etmeye yönelik bir çalışmaya imza attı. Sonuçlar sadece kanser tedavisinin değil, bildiğimiz tıbbın da geleceğini değiştirebilir.

DAHA AZ YAN ETKİ

Bilim insanları, nanoteknoloji sayesinde kemoterapiye alternatif olabilecek ‘moleküler kırıcılar’ adını verdikleri kanser tedavisi geliştirdi. Söz konusu tedavinin, kemoterapiye kıyasla çok daha az yan etkiye yol açacağı belirtiliyor. Teksas’taki Rice Üniversitesi’nden araştırmacıların ‘moleküler kırıcılar’ (molecular jackhammers -MHJ) adını verdiği yöntemin tümörleri ortadan kaldırma amacıyla kullanılabileceği bildirildi. MHJ yönteminde, tıbbi görüntüleme işlemlerindekine benzer bir siyanin boyası vücuda enjekte ediliyor. Bu boya, bir kanser hücresine bağlandıktan sonra vücuda zarar vermeden derinlere nüfuz edebilen bir kızılötesi ışık sayesinde aktif hale getiriliyor. Bu sinyaller kanserli hücrede titreşime yol açıyor ve hücre zarının yırtılmasını sağlayarak kanseri yok ediyor.

FARELER ÜZERİNDE DENENDİ

Araştırmanın başyazarı Ciceron Ayala Orozco, teknolojiyi ‘moleküler kırıcılar’ olarak adlandırdıklarını söyleyerek, “İnşaatta betonu kırmak için kullanılan gerçek bir matkap gibi, ışıkla uyarıldığında bu moleküller saniyede trilyon kez titreşir ve o kadar hızlıdır ki molekülün etrafındaki her şey yok olur” dedi. Orozco, teknolojinin şimdilik sadece fareler üzerinde denendiğini ve prensipte çalıştığını söyledi. Akademisyen, insanlar üzerindeki deneylerinse ancak yıllar sonra gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Orozco, ayrıca MHJ teknolojisinin, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapiye kıyasla çok daha az yan etkiye yol açacağını belirtti.

DENEKLERİN YARISINDA İŞE YARADI

Rice Üniversitesi’nden James Tour, “Bildiğimiz kadarıyla bu, hücrelerin dünya tarihinde daha önce hiç görmediği bir şey” dedi. Tour, agresif bir deri kanseri olan melanomlu fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, hayvanlardan yarısında kanser hücrelerinin tamamen yok edildiğini bildirdi. Araştırmacı, bu teknolojinin vücuttaki kanserli hücre kalıntılarının tespiti için de kullanılabilmesi amacıyla çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN