Kış aylarında tüketimi yüzde 100’e kadar çıktı! Resmen bir şifa deposu… Her kaşığında antibiyotik var

Kış aylarında tüketimi yüzde 100’e kadar çıktı! Resmen bir şifa deposu… Her kaşığında antibiyotik var

Her mevsimin kendine has bir yiyeceği bulunurken bu yiyecekler adeta bir ilaç görevi görerek sağlığa çok iyi gelmektedir. Kış mevsiminin ise en sık tüketilen yiyeceklerinden biri olan o besin sofralardaki yerini almaya başladı. Kış aylarında tüketimi yüzde 100’e kadar çıkarken her kaşığın da antibiyotik saçıyor olması ilgiyi artırıyor.

Kelle paça ve kibe mumbar tüketimi kış aylarının gelmesiyle beraber oldukça arttı. Özellikle de Diyarbakırlıların vazgeçilmezi olan bu 2 yiyecek her kaşında adeta şifa dağıtıyor. Tam bir antibiyotik görevi gören bu ikili yalnızca Diyarbakır’da değil Türkiye’nin neredeyse her yerinde ilgiyle tüketiliyor.

1.960 senesinden beri Diyarbakır’da paça çorba satan bir işletme hem şifa deposu hem de lezzet kaynağı olan paça çorbasının satışının özellikle de kış aylarında yüzde 100’e kadar çıktığını açıkladı. Öte yandan ayak parçasının insan vücudundaki kırık ve çatlaklara çok iyi geldiğini, paça içerisindeki beynin çocukların gelişiminde katkıda bulunduğunu ve kemik suyunun soğuk algınlığı için birebir olduğunu açıkladı.

yeni-proje-7.jpg

KIŞIN HER GÜN 500 PAÇA ÇORBASI SATIYORLAR

Kış mevsiminde her gün ortalama 500 adet paça çorbası sattıklarını ifade eden ve sektörde üçüncü kuşak olan Hakan Onur, bu çorbanın kış aylarında vücut direncini artırdığını söyledi. Paça çorbasının sarımsak, parça et, sakatat ve kemik suyundan yapıldığını açıklayan işletmeci, özellikle de çocukların gelişiminde önemli bir yeri olduğunu söyleyerek günün her saati sevilerek tüketildiğini ifade etti.

NESİLDEN NESİLE AKTARIM

Dededen gelen lezzetli tarifleri müşterilerine sunduklarını dile getiren Onur, “3 kuşaktır kelle paça sektöründeyiz. Deden babaya, babadan oğullara devam ediyoruz. 1960 yılından bu yana Diyarbakır’a hizmet veriyoruz. Yaz aylarında yüzde 60 oranında paça satışı yaparken, kışın bu oran yüzde 100’e çıkıyor. İnsanlarımız kışın paça ve kibe mumbarı çok tüketiyor. Paça bizim için antibiyotik görevi görüyor. İçindeki sarımsaktan, etten ve kemik suyundan dolayı soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Böylelikle de paça vücut direncini arttırıyor” dedi.

KIRIK VE ÇATLAKLARI İYİLEŞTİRİYOR

Onur, “Mesela ayak paça insan vücudundaki kırık ve çıkıklar için tedavi görüyor. Paça içindeki beyin, çocukların gelişimini sağlıyor. 6 yaşına kadar doktorlar da beyinin tüketilmesini tavsiye ediyor. Kemik suyu özellikle direnç için vazgeçilmezdir. Bunun yanında kibe mumbar da yapıyoruz. Bir gün öncesinden kibe mumbarın temizliğini yapıyoruz. Sabahı ise satışa sunmak için önce Karacadağ pirincini kullanıyoruz. İçine bunun yanında baharat çeşitleri de atıyoruz. Hepsini salça ve sosuyla harmanlayıp kaynatıyoruz. 40-50 dakika boyunca kaynadıktan sonra yemeye hazır oluyor. Paça satışlarında kışın günde ortalama 500 tabak oluyor” diye konuştu.

yeni-proje-9.jpg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Paça ve kibe mumbarı kışın sıklıkla tükettiğinden ötürü kolay kolay hasta olmadığını ifade eden müşterilerden Ramazan Çokur, “Kelle paça, soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz yiyeceklerden birisidir. Bölgemizde bu yemek çok tüketiliyor. Paça, vücut direncime haddinden fazla iyi geliyor. Allah’a çok şükür soğuk algınlığım 7 senede bir oluyor. Bunun tek sebebi de sarımsak, soğan ve paçadır. Bu üçlü benim vazgeçilmezimdir” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN