Koca: Riskli gruplarda gribal semptomlar ciddiye alınmalı

Koca: Riskli gruplarda gribal semptomlar ciddiye alınmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, grip, nezle gibi şikayetlerin arttığı bir dönemde olunduğunu ifade etti. Rahatsızlıklarının çoğunun virüs kaynaklı olduğunu, istirahat ve semptomatik tedaviyle iyileleşildiğini belirten Koca, “Fakat bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Bakan Koca’nın paylaşımında, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel’in açıklamaları da yer aldı. Surel, Bakan Koca’nın alıntıladığı videoda hastanede mevsimsel olarak her yıl olduğu gibi üst solunum yolu hastalıkları kaynaklı yoğunluk bulunduğunu, ancak beklenen bir yoğunluk olması dolayısıyla hastane kapasitesinin bunu eritebildiğini kaydetti.

Acil servislerine başvuran hasta sayısında yıllık ortalamaya bakıldığında artış olmadığını belirten Surel, oransal bakıldığında hasta dağılımında üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle gelen hasta sayısında ise artış gözlemlendiğini ifade etti. Surel, solunum yolu şikayeti ile acile başvuran hastalarının çoğunun semptomatik tedavi ve istirahatle iyileştiğini, ancak KOAH hastaları gibi riskli gruplar, belli bir yaşın üzerinde olan ya da bağışıklık sistemi baskılanmış bazı kemoterapi hastaları gibi kişilerde bu enfeksiyonların ciddiye alınması ve dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

YÜKSEK ATEŞE DİKKAT!

Son günlerde pek çok kişi yüksek ateş, öksürük gibi şikâyetlerle hastanelere başvuruyor. Hekimler hastalarda grip, domuz gribi, RSV virüslerinin yaygın görüldüğünü vurguluyor. RSV ve rhinovirüs daha çok nezle gibi hafif üst solunum yolu enfeksiyonuna neden oluyor, aksırma, hapşırma gibi şikâyetlerle seyrediyor. İnfluenza (grip) diğerlerinden farklı olarak daha yüksek ateşle seyrediyor. İnfluenzada ayrıca şiddetli vücut ağrısı, kırgınlık belirtisi öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN