Koronavirüs aşısı tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Koronavirüs aşısı tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Hamile ve tüp bebek tedavisi sürecinde olan kadınların, Kovid-19 aşısı konusunda kararsızlık yaşaması üzerine uzmanlardan açıklama geldi. Aşının tüp bebek tedavisi üzerinde olumsuz etkisi olmadığını belirten uzmanlar "İlk 12 hafta aşı yapılmasın, 12'nci haftadan sonra gebeliğin her döneminde her iki tür aşı da yapılabilir" diyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisine karşı en önemli silahlardan aşılama süreci, hızla devam ederken, özellikle hamile ve tüp bebek tedavisi sürecinde olanlar, aşı konusunda kararsızlık yaşıyor. Kadın doğum uzmanları da kadınların, bu süreçte aşı yaptırıp yaptırmamaları konusunda kendilerine çok sık sorular yönelttiklerini söylüyor.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu ve Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Güven, hamileliğin 12'nci haftasına kadar aşı yapılmaması gerektiğini, 12'nci haftadan sonra gebeliğin her döneminde iki tür aşının da yapılabileceğini belirtti.

‘GÜVENLE UYGULAYABİLİRLER’

Kovid-19 aşılarının tüp bebek tedavisine olumsuz etkisi olmadığını belirten Doç. Dr. Güven, "Şu an mRNA ve inaktif aşılar var. Gönül rahatlığı ile şunu söyleyebiliriz; tüp bebek tedavisi, aşılama tedavisi gibi bazı tedavilere ihtiyaç duyulduğunda öncesinde veya sonrasında aşı olabilirler. Her tür aşıyı güvenli bir şekilde uygulayabilirler" dedi.

‘İLK 12 HAFTA YAPILMASIN’

Gebelerde özellikle ilk 12 hafta aşı yapılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Güven, “Gebe takibinde hassas bir dönem vardır. Mecbur kalınmadığı sürece ilk 12 hafta gebelere sadece aşı değil herhangi bir girişimde bulunmuyoruz. Bu dönemde düşükler ve bazı komplikasyonlar rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. İlk 12 hafta aşı yapılmasın, 12’nci haftadan sonra gebeliğin her döneminde her iki tür aşı da yapılabilir. 35-40 bin gebe üzerinde yapılan testler var ve bu testler sonucunda gebelerde sorun oluşturabilecek bir semptoma rastlanılmadı. İki tür aşı da ilk 12 hafta dışında rahatlıkla yaptırılabilir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN