Kovid ilacının yoğun bakımda faydası yok

Kovid ilacının yoğun bakımda faydası yok

65 yaş üstü ve risk grubundaki hastalara dağıtılan molnupiravir etken maddeli Kovid ilacını hastaneye yatınca kullanmanın hiçbir faydası olmadığını söyleyen Prof. Dr. Akın Kaya “Semptomların görüldüğü ilk 4-5 gün içinde başlanırsa etkili. Özellikle risk grubundakiler zamanında test yaptırıp pozitiflik görülürse hemen başlamalı” dedi.

EDA SANĞU

Uzmanlar, Türkiye’de kısıtlamaların kalkmasıyla gündemden düşen Kovid’in hala can almaya devam ettiğini belirterek, vatandaşları test ve aşının önemi konusunda uyarıyor. 65 yaş üstü ve risk grubundaki hastalara dağıtılan molnupiravir etken maddeli ilacın hastaneye yatışı ve ağır hastalığı önlediğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya “İlaç semptomların görüldüğü ilk 4-5 gün içinde başlanırsa etkili. Özellikle risk grubundakilerin zamanında test yaptırıp PCR pozitifliği görülürse hemen ilaca başlaması çok önemli. Hastaneye yatınca değil, yoğun bakıma yatınca değil. O zaman hiçbir faydası yok” dedi. Prof. Dr. Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer burun kaşıntısı, boğaz ağrısı, üst solunum yolu bulguları varsa mutlaka bir Kovid testine gidip pozitif çıkarsa ilaca erkenden başlamak gerekiyor. Pozitiflik görülmeden ilacı veremiyoruz. Çünkü o 5-6 günden sonra verilmesinin çok etkili olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

Kovid’in Omicron varyantıyla beraber daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu formuna dönüştüğünü vurgulayan Kaya, “Çok vaka görülmesine rağmen hastaneye yatma oranları, yoğun bakım oranları, hatta Kovid-19 pnömonisi geçirme oranları çok düştü. Ama bağışıklık yetmezliği ya da altta yatan kronik hastalığı olanlar, ileri yaştakiler, bir de aşısızlarda Omicron yine de ölümcül seyredebiliyor” diye konuştu. Kovid’in uzun dönem etkilerine yönelik rehberler yayınlanmaya başlandığı bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Kaya, “Hastalığı değerlendirirken, akciğer fonksiyonları, kalp fonksiyonları ve nörolojik fonksiyonlar üzerinde duruluyor. Çok ciddi travma sonrası stres bozukluğu var Kovid hastalarında. Çok ciddi işte ölüm korkusu, ciddi kaygılar var. Bunlar için de gerekirse psikiyatri, psikoloji destekleri, hastaların kendilerini sosyal ortamlarda daha rahatlatacak, spor faaliyetleri gibi, sosyal aktiviteler gibi öneriler ve takiplerde bulunuluyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN