Mağazadan kıyafet alırken dikkat! Uzman doktor açıkladı: Uyuz olabilirsiniz

Mağazadan kıyafet alırken dikkat! Uzman doktor açıkladı: Uyuz olabilirsiniz

Artık önü alınamayan bir hastalığa dönüşen uyuz artık çok daha kolay bulaşıyor! Mağazadan kıyafet alırken bile uyuz olabilirsiniz! Uzman doktor açıkladı: Muayeneye gelen hastaların en az ikisinde uyuz vakası var...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Yazıcı, son dönemde uyuz vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirterek muayeneye gelen hastaların büyük bir kısmında en az iki uyuz vakası tespit edildiğini söyledi.

TEMASLA BULAŞIYOR

31c5eec8d7766cb0f25d62191fefad173384be9f.jpeg

Uyuzun temasla bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Yazıcı, “Uyuz temasla bulaşan bir hastalıktır. Kısa süreli tokalaşmalarla uyuz bulaşmaz veya ihtimal daha düşüktür. Fakat daha uzun süren sarılma, aynı kişisel eşyaları, aynı yatak, havlu ve giysileri kullanma gibi yollarla bulaşabilir. Mağazalarda denediğimiz kıyafetlerden de uyuz bulaşma riski var. Eğer denediğimiz kıyafeti bizden önce uyuz hastalığı olan biri denediyse hastalık bize de bulaşabilir, dikkatli olmakta fayda var” dedi.

BELİRTİLER 2-6 HAFTA İÇİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

uyuz-hastaligi-nedir-uyuz-hastaligi-belirtileri-nelerdir.jpg

Uyuz hastalığının belirtilerinin hemen ortaya çıkmadığını söyleyen Dr. Yazıcı, “Uyuz belirtileri uyuz akarının deriye yerleşmesinden sonra 2 ila 6 hafta içerisinde ortaya çıkar. Biz bu döneme kuluçka süresi diyoruz. Dolayısıyla uyuz tedavisinde hasta ile yakın temasta olan kişilerde belirti olup olmadığına bakılmaksızın o kişilere de tedavi uygulanmalı. Tedavinin başarısı için bu çok önemli. Belirtiler genellikle tedaviye başladıktan sonra hafiflemeye başlar. Fakat uyuz akarının tamamen ölmesi ve belirtilerin tamamen yok olması içi tedavi haftalarca sürebilir” şeklinde konuştu.

KULLANILAN EŞYALAR NASIL TEMİZLENMELİ?

Tedavi sürecinde, hastaların son bir hafta içinde kullandığı giysilerin ve diğer eşyaların en az 60 derecede yıkanması gerektiğini belirten Dr. Yazıcı, çamaşırların yıkanamadığı durumlarda ise siyah bir çöp poşetine konulup ağzının sıkıca kapatılmasını ve bir hafta bekletilmesini önerdi. Ayrıca, ev temizliği yaparken uyuz akarlarının yumurtalarını toplamak için halı, koltuk gibi eşyaların elektrikli süpürge ile temizlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Dr. Yazıcı, enfekte cilt bölgelerini sirke ile silmenin kaçınılması gerektiğini belirterek, “Sık kullanılan masa, kapı kolu gibi yüzeyler de sirkeli su ile silinerek temizlenebilir. Ama kesinlikle enfekte cilt bölgesini sirke ile silmeyin. Bu tür sorular çok alıyoruz. Sirke uyuza iyi gelir mi diye sorular geliyor. Bunun bilimsel bir açıklaması yok. Hatta deriyi tahriş edebileceği için enfekte cilde temas ettirmekten kaçınılmalı. Doktorun önerilerine uyularak hastalık tedavi edilmeli” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN