Obezitenin bariyeri evdeki yaşam tarzı

Obezitenin bariyeri evdeki yaşam tarzı

Obezitenin son dönemlerde çocuklarda sık görülmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Halil Coşkun “Fazla kilo çocukları da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi; diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıklarla karşı karşıya bırakırken, onları depresyona da sürükleyebiliyor. Ailelerin yaşam tarzlarını değiştirmesi gerek” dedi.

EDA SANĞU

Obezitenin 1975 yılından beri bütün dünyada neredeyse üç kat arttığını söyleyen Prof. Dr. Halil Coşkun “Obezite beraberinde getirdiği sağlık problemleriyle yaşam kalitesini ve süresini düşürmesi nedeniyle günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri. Son dönemlerde çocuklarda da obezite görülme sıklığı artıyor. Fazla kilo çocukları da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi; diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıklarla karşı karşıya bırakırken, onları depresyona da sürükleyebiliyor” dedi.

Coşkun, “2016 senesinde yapılan bir araştırmaya göre de 5- 19 yaş arasında 340 milyondan fazla çocuk ve ergenin aşırı kilolu ya da obezite hastası olduğu belirlenmiş durumda. Dolayısıyla yetişkinler gibi çocuklar ve ergenler de obezite riski altında” bilgisini verdi.

Çocuklarda obeziteyi önlemek için ebeveynlerin de yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, şunları tavsiye etti: “Örneğin sağlıklı beslenme ve egzersizin bir aile aktivitesi haline getirilmesi, ödül verirken gıdanın kullanılmaması, onun uyku düzeninin sağlanması obeziteyi önlemek açısından faydalı olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun yılda en az bir kez sağlıklı çocuk kontrolleri için doktora görünmesini sağlamak önemli. Bu kontrollerde hekimler çocuklarda boy-kilo ölçümünü yapar ve onun Vücut Kütle İndeksi’ni hesaplayarak bir sene içerisindeki değişimlerine göre önerilerde bulunabilir.”

Coşkun, temel obezite tedavisinden fayda görmeyen çocuklarda obezite cerrahisi ile de sorunun çözülebileceğini kaydederek, “Çocuk endokrinoloji uzmanlarıyla birlikte beslenme ve diyet uzmanlarının yanında psikolojik destek çocuklarda obezite tedavilerini kapsar. Bazı özel durumlarda 18 yaş altındaki çocuklara obezite cerrahisi uygulanabilir” diye konuştu.

Coşkun, cerrahi işlemler için izlenmesi gereken yolu şöyle aktardı:

“18 yaş altındaki bir kişinin ameliyatını yapabilmek için en önemli kriterin, çocuğun fiziksel gelişimini tamamlayıp tamamlamadığı ile ilgili çocuk endokrinoloji uzmanı, ameliyata hazır olup olmadığını anlamak için de çocuk psikiyatristiyle görüşmesi ve bu hekimlerin ameliyata onay vermeleri gerekir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN