Omicron’a karşı üçüncü doz şart

Omicron’a karşı üçüncü doz şart

Omicron varyantı hakkında veriler toplandıktan sonra kesin bir sonuca varılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin “Paniğe gerek yok, aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz. Üçüncü dozla yüzde 97 koruma sağlanıyor. Üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı tavsiye ediyoruz” dedi.

EDA SANĞU

Omicron varyantı hakkında ancak varyantın iki hafta sonra genel verileri topladıktan sonra kesin bir sonuca varabileceklerine dikkati çeken Prof. Dr. Uğur Şahin, “Yeni Omicron varyant nedeniyle herhangi bir korku duymaya gerek yok. Paniğe gerek yok. Varyantın çok farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz” dedi.

Aşının iki düzeyde koruma sağladığını ifade eden Şahin, ilkinin antikor ikincisinin de t-hücreleri denilen bağışıklık hücreleri olduğunu belirterek, “Aşı, ağır hastalık seyrine karşı koruma sağlıyor. Ağır hastalık seyrine de koruma sağladığı için bir güven sağlıyor. Üçüncü doz aşı olduktan sonra oldukça iyi bir korumanın sağlandığına eminiz” diye konuştu.

Şahin, Kovid aşısında üçüncü doz aşının öneminin altını şu sözlerle çizdi:

“Almanya’da aşısızların yetişkinler arasında yüzde 15-20 olmasından dolayı salgının üstesinden gelinemediğini anlatan Uğur Şahin, “Bulaşma oranı ve hastalık vaka sayısı, aşı olmayanlar arasında artış gösterdi. Vaka sayıları aşı olmayanlar arasında aşı olanlara kıyaslandığında 8 kat daha fazla. Aşı oranıyla kıyaslandığında yoğun bakıma alınma oranı da 8 kat daha fazla. Hatırlatma dozu gerekli. Genel olarak nüfusun tamamı için 3. dozun gerekli olduğunu söylüyoruz. 20 kat daha koruma sağlıyor. Üçüncü doz ile yüzde 97 koruma sağlanıyor. Omicron’dan bağımsız olarak üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı tavsiye ediyoruz.”

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan Omicron varyantının daha kolay vücuda girdiğini söyleyerek, “Virüs, şeklinde gördüğümüz gibi dışındaki vantuz yapılarında değişiklik meydana getiriyor. Değişiklik de virüsün yapışmasını artırıyor, böylece de daha kolay vücuda girebiliyor, bu da riski artırıyor, hızlı bulaşmayı sağlıyor. Hızlı bulaşmadan dolayı da endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da DSÖ’nün ‘Küresel risk yüksek’ uyarısı yaptığı Omicron varyantıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘varyantın Türkiye’de görülmediği’ açıklamasına karşı “Bunu net söyleyebilmek için çok daha fazla genomik test ve sekans analizleri yapılmalı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN