Bu süper mutasyon salgını resetleyebilir

Bu süper mutasyon salgını resetleyebilir

Kovid’in yeni varyantı Omicron’a dair endişeli olduklarını belirten Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Çünkü yeni bir varyant ve çok sayıda mutasyon içeriyor. Bu mutasyonlar özellikle lokasyonlarına bakıldığında mevcut aşılardan kaçma durumu olabilir. Tabi bu sil baştan yeni bir dalgalanmaya neden olabilir mi? diye bir kaygı var” dedi.

EDA SANĞU

Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni Koronavirüs varyantı ’Omicron’la ilgili endişeler olduğunu belirten Koranavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Çünkü yeni bir varyant ve çok sayıda mutasyon içeriyor.

Bu mutasyonlar özellikle lokasyonlarına bakıldığında mevcut aşılardan kaçma durumu olabilir. Tabi bu sil baştan yeni bir dalgalanmaya neden olabilir mi? diye bir kaygı var” dedi.
Omicronla ilgili endişelerin olduğunu, bununla ilgili net bilgilerin bir iki hafta içinde netlik kazanacağına dikkat çeken Özlü, şunları kaydetti:

“Omicronla ilgili endişelerimiz var çünkü ortaya çıkan yeni bir varyant ve çok sayıda mutasyon içeriyor. Bu mutasyonlar özellikle lokasyonlarına bakıldığında mevcut aşılardan kaçma durumu olabilir bu varyantın. Tabi bu sil baştan yeni bir dalgalanmaya neden olabilir mi ? diye bir kaygı var. Onun dışında yine mutasyonların bu varyanta çok kolay bulaşma özelliği kazandırdığı ve hızlı yayıldığına dair de gözlemler var bu varyantın görüldüğü ülkelerde vaka sayılarında çok hızlı artış gözlendi. Bu doğrudan varyantla ilişkili mi, değil mi net olarak bilmiyoruz ama önümüzdeki bir iki hafta içerisinde sanıyorum bu konuda daha kesin daha güvenli bilgilere ulaşacağız. O zaman daha net konuşabiliriz.” Ülkeler şimdiden çok dikkatli davrandığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı:

‘Çünkü yeniden sil baştan başa dönmeyi kimse istemiyor. Ülkeler tekrar bir dalga ile sarsılmak istemiyorlar. O açıdan hem kişisel koruma tedbirlerimizi dikkatli bir şekilde yerine getirmeliyiz hem de aşılarımızı mutlaka tam doz hale getirmeliyiz. İki doz aşılı olanlar eğer zamanı gelmişse üçüncü doz aşılarını yaptırmalılar. Aşı bu konuda en büyük güvencemiz.” Prof. Dr. Özlü, “Havalar soğudu, yağışlar başladı kış mevsimi kendini gösteriyor artık kapalı ortamlardayız. Ofislerde iş yerlerinde kapalı mekânlarda daha çok vakit geçirmek zorundayız. Dolayısıyla yeni bir artış trendi görülebilir” uyarısı yaptı. Varyantın daha kolay bulaştığı için tedirginlik yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi: “Daha önceden hep söylediğimiz gibi mümkün olduğu kadar kapalı mekânlara kalabalık yerlere sokulmamak lazım” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN