Osmanlı'nın lezzet reçetesi! Sarımsak ve soğan yerine bunu kullanın, eski Romalılar bu baharatı ilaç olarak kullanıyorlardı

Osmanlı'nın lezzet reçetesi! Sarımsak ve soğan yerine bunu kullanın, eski Romalılar bu baharatı ilaç olarak kullanıyorlardı

Osmanlı mutfağı, günümüzde hala etkisini sürdürürken ve birbirinden çeşitli tatlarıyla sofraları şenlendiriyor. Bu baharat ise çok uzun yıllardır mutfaklarda kullanılan hatta eski Romalılardan beri ilaç niyetine yemeklere katılan bir baharat. Sarımsak ve soğan yerine bunu kullanarak doğal bir ilaç elde edebilirsiniz.

Sarımsak ve soğan herkesin bildiği üzere yemeklere hem tat katan hem de sağlığa iyi gelen besinlerden biridir. Lakin herkes sarımsak ve soğanı kullanılamayabilir. Bu noktada ise bu 2 faydalı besin yerine geçecek bir baharat var. Hem dünya mutfağında hem de Orta Doğu mutfağında sıklıkla kullanılan bu baharat aynı zamanda Osmanlı mutfağında da resmen bir lezzet ve sağlık reçetesi olarak mutfaklarda bulunuyordu.

yeni-proje-10.jpg

SOĞAN VE SARIMSAK TADI VERİYOR

Halk TV’de yer alan habere göre, soğan ve sarımsak tadı veren söz konusu bu baharat halk arasında şeytan tersi, asant ya da şeytan pisliği adıyla biliniyor. Öte yandan Latince adı asafoetida olarak karşımıza çıkıyor.

Bu baharatın taze halinde yoğun bir koku bulunduğu için şeytan pisliği olarak adlandırılıyor. Lakin kurutulup yemeklere eklendiği zaman kokusu kalmıyor. Sıcak, acı ve oldukça güçlü bir sarımsak tadı veren bu baharat çok keskin kopmasından dolayı soğan ve sarımsağın yerine sıklıkla kullanılıyor.

HANGİ YEMEKLERDE KULLANILABİLİR?

Söz konusu bu baharat Hint mutfağında sıklıkla kullanılıyor çünkü Hint mutfağı oldukça yoğun baharatların bulunduğu bir mutfaktır. Bunun yanı sıra mercimek ve sebze yemeklerinin yanına yakışan bu baharat şifalı bitkilerle beraber kullanıldığında etkisi artıyor ve aromaları güçlendiriyor.

yeni-proje-8.jpg

SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Hindistan bir, Çin, İran ve roma imparatorluğunda asırlar önce sağlık sorunlarının önüne geçmek için kullanılan bu baharat o dönemlerde tanrıların yiyeceği olarak anılıyordu. İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde sindirim problemlerinin önüne geçen baharat aynı zamanda kaygı bozukluklarına karşı sakinleştirici bir etki de gösteriyor. Öte yandan afrodizyak etkisi olduğu söylenen bu baharat adet problemlerine de iyi geliyor.

Hindistan'da yapılan bazı çalışmalar kapsamında asantın, antiviral, antibakteriyel, antispazmodik ve anti inflamatuar özellikleri olduğu ve bu sayede de astım, zatürree gibi hastalıkların karşısında doğal bir ilaç olabileceği ortaya konuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN