Özlem ve Uğur Hoca'nın BioNTech'i kanser aşısında Faz 2'ye geçti

Özlem ve Uğur Hoca'nın BioNTech'i kanser aşısında Faz 2'ye geçti

İnsanlığın ortak kâbusuna dönüşen koronavirüse karşı aşıyı bularak umut oldukları için Nobel’in en güçlü adayı olarak görülen Uğur Şahin ile Özlem Türeci’den bir büyük adım daha geldi. İkilinin kurucusu olduğu BioNTech, deneysel kolon kanser aşısının Faz 2 denemelerine başladığını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, aşının tıpkı Kovid’de olduğu gibi mRNA teknolojisine dayandığı belirtildi.

KARAR DİŞ HABERLER

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Biontech firması, koronavirüs aşısının ardından kanser tedavisinde de önemli bir gelişmeye imza attı. Dünyada en ölümcül ikinci kanser türü olan kolon kanserine karşı geliştirilen deneysel mRNA bazlı aşının (BNT122) Faz-2 denemelerine başlandı.

Kolon kanseri aşısında ikinci faza geçildi

Kovid-19 salgınından çok önce kanser tedavisi üzerinde çalışan Alman biyoteknoloji firması BioNTech, deneysel kolon kanser aşısının (BNT122) Faz-2 denemelerine başladığını bildirdi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucusu olduğu şirketten yapılan açıklamada, mRNA (mesajcı RNA) teknolojisine dayanan BNT122 aşı adayı için faz 2 çalışmalarına başlandığı belirtildi. ABD, Almanya, İspanya ve Belçika’dan yaklaşık 200 hastanın çalışmaya katıldığına yer verilen açıklamada, çalışmanın amacının, tümörlerin cerrahi ve kemoterapiden sonra yeniden ortaya çıkıp çıkmadığında BNT122’nin etkinliğine incelemek olduğu ifade edildi.

BioNTech’in açıklamasında, dünya genelinde ölümcül ikinci kanser olarak bilinen kolon kanserinin tedavisi için yeni tedavilere ihtiyacın yüksek olduğuna da dikkat çekildi.

Öte yandan, BioNTech başta diğer kanser türlerinde kullanımı için BNT122 aşısının klinik çalışmalarını da sürdürüyor. Hücreler arasında genetik talimatları taşıyan molekül “Mesajcı RNA” (mRNA) kokteylinin fareler üzerinde denenmesi sonucu kalın bağırsak ve cilt kanserinin tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmişti. Araştırmayı yapan bilim insanları özel bir mRNA kokteyli geliştirerek, bununla hücrelerin kanserle savaşan dört molekül üretmesini sağlamıştı. Bunun sonucu farelerde, kalın bağırsak ve cilt kanseri tümörlerinin bastırıldığı görülmüştü.

mRNA nasıl çalışıyor?

Büyüme, enerji üretimi ve hastalıklara karşı savunma gibi hücresel işlevler için vücut, proteinlere ihtiyaç duyuyor, mRNA hücreleri, işte bu proteinlerin sentezlenebilmesi için gerekli şifreyi taşıyor. mRNA aşı teknolojisinde laboratuvarda üretilen bir mRNA dizisi vücuda enjekte ediliyor. Bunların ilettiği şifreyi alan hücreler, aslında “kendinden olmayan” protein parçaları oluşturmaya başlıyor. Biontech aşısında bu şekilde vücudun, koronavirüse ait sivri uçlu proteinleri üretmesi sağlandı. Bağışıklık sistemi bu sivri uçlu proteine bakıyor ve “Bu bana ait değil” diyor. Böylece antikor adı verilen başka bir protein üretiyor. Bu antikorlar vücudu koronavirüse karşı koruyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN