Pişirmeden önce yıkayan yandı: Bu besinleri sakın yıkamayın. Meğer yıllardır sağlığımızla oynuyormuşuz

Pişirmeden önce yıkayan yandı: Bu besinleri sakın yıkamayın. Meğer yıllardır sağlığımızla oynuyormuşuz

Her ne kadar hijyen açısından tüketeceğimiz yiyecekleri yıksak da aslında bu besinleri daha zararlı hale getirebiliyor. Hele ki o besinleri pişirmeden önce yıkayanlar çok pişman olacak. Meğer yıllardır bilmeden sağlığımızla oynuyormuşuz. İşte detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Tükettiğimiz bazı besinlerin yanlış pişirme ya da yıkama yöntemlerinden dolayı besin değerlerinin kaybolmasına neden oluyoruz. Dolayısıyla yememizin de sağlık açısından bir anlamı kalmıyor. Özellikle de belli bazı besinlerin yıkanması uzmanlar tarafından önerilmiyor. Tükettiğimiz yiyeceklerden tam verim alabilmek için bu konuya özen göstermek gerekiyor. Peki hangi besinler yenmeden önce yıkanmamalı? İşte konuya ilişkin detaylar…

yeni-proje-4-001.jpg

YİYECEKLERİ YIKAMAK DOĞRU MU?

Mutfaklarımızda sıkça yaptığımız bir hata var: Tükettiğimiz gıdaları pişirmeden önce yıkamak. Bu adım, çoğumuz için gıda zehirlenmelerine karşı bir koruma yöntemi gibi görünse de, aslında bazı besinler için tam bir sağlık tuzağına dönüşebiliyor. İşte sağlığımız için gerçek birer risk taşıyan ve asla yıkanmaması gereken besinler listesi...

Yemeklerimizin lezzetli ve sağlıklı olmasını istiyoruz, fakat bazen iyi niyetle yaptığımız işlemler bumerang gibi dönüp bizi vuruyor. Gıdaları yıkamak, bazen onları mikroplardan arındırmak yerine, daha da zararlı hale getirebiliyor.

yeni-proje-5-001.jpg

BU BESİNLER ASLA YIKANMAMALI!

Örneğin, mantarlar; doğal bir koruyucu tabaka ile kaplıdır ve bu tabaka, suyun mantara nüfuz etmesini engeller, lezzetin ve besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Mantarları yıkadığımızda ise bu koruyucu kalkan zarar görür, mantarlar su çeker ve lezzetleri bozulur.

yeni-proje-6.jpg

Yumurtalar da yıkanmamalıdır. Kabukları üzerindeki doğal kaplama, içeri mikropların girmesini önler. Yıkandığında, bu koruyucu bariyer ortadan kalkar ve mikropların yumurtanın içine sızmasına yol açabilir.

yeni-proje-7.jpg

Tavuk eti ve çiğ balık gibi gıdaları yıkamak da büyük bir hata. Bu besinler üzerinde bulunan bakteriler, yıkama işlemi sırasında mutfak tezgahına ve diğer yüzeylere yayılabilir. Bu bakteriler, pişirme işlemi sırasında zaten ölecektir; dolayısıyla yıkamanın bir faydası yoktur, aksine zararı vardır.

yeni-proje-8.jpg

Kırmızı et de yıkanmamalıdır. Hem sağlık açısından risk taşır hem de etin lezzetini olumsuz etkileyebilir.

Kuruyemişler ise, kabukları sayesinde korunan yağ ve besin değerlerini muhafaza eder. Yıkandığında, kabukları zarar görebilir ve içerdikleri yağlar okside olabilir, bu da kuruyemişlerin tazeliğini ve besin değerini düşürür.

Dolayısıyla, pişirmeden önce yıkama işlemi, bazı besinler için tam anlamıyla bir sağlık tehlikesine dönüşebilir. Bu besinlerle sağlığımızla oynamamak adına, onları yıkamadan doğrudan pişirme işlemine geçmek en akıllıcasıdır. Sağlıklı ve lezzetli yemekler için, bazen en iyisi hiçbir şey yapmamaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN