Prof. Dr. Tevfik Özlü: Tozdan sakının enkazı izlemeyin

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Tozdan sakının enkazı izlemeyin

Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına işaret ederek solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti. Özlü, enkaz bölgesinde çalışanlar için toz ve asbest uyarısı yaptı.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından 15-18 Mart arasında Antalya’da gerçekleştirilen ‘Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’ basın toplantısında konuşan ASYOD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına dikkat çekti.

Özlü, vatandaşlar açısından solunum yolu enfeksiyonları, enkaz bölgesinde çalışanlar açısından ise toz ve asbeste maruziyet risklerine işaret etti. Özlü, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda bulunmaması ve çalışanların ise iş tulumu ve maskelerle toza maruziyetten sakınması gerektiğini kaydetti.

Özlü, tozlara bağlı olarak akciğerde gelişebilecek hastalıklarda sivil vatandaşlar veya enkazda çalışanlar arasındaki riskleri değerlendirdi ve şu bilgileri verdi:

“Yoğun olarak o enkazı kaldıran, yükleyen, ayrışmasını sağlayan ekipler risk altında. Çalışanların yakınları için de risk söz konusu. Çünkü yaşadıkları yere gittiklerinde kıyafetleriyle beraber o tozları evdekilere taşıyabiliyorlar. O yüzden de koruyucu iş tulumları, maske ve bone gibi koruyucu önlemlerin bu çalışanlarda alınması çok önemli. Bunlar tek bir maruziyette dahi akciğere yerleşebiliyor. Özellikle kişi bağışıklığı baskılanmış, ileri yaşta, altta yatan başka kronik hastalıkları varsa, bu açıdan çok büyük risk altında. Vatandaşlarımız ne olur bu enkaz temizleme çalışmalarının yanında mümkün olduğunca bulunmasın.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN