Sağlık Bakanlığı'na 'HPV aşısı ücretsiz olsun' dilekçesi

Sağlık Bakanlığı'na 'HPV aşısı ücretsiz olsun' dilekçesi

Kadınlar Burada grubu üyesi aktivist kadınlar, HPV aşısının ücretsiz olması talebiyle Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verdi. Semiha Tekir, HPV aşılarına ilişkin "Tek doz 3500 lira ve toplamda 3 doz olmak üzere, neredeyse asgari ücretle yarışır bir HPV aşısı fiyatı var. Bunu yaptırmak çoğu kadın için mümkün olmuyor, bunun ücretsiz ve erişilebilir olması, rutin aşı programına alınmasını istiyoruz" dedi.

Kadınlar Burada grubu üyesi aktivist kadınlar, bugün HPV aşısının ücretsiz olması talebiyle Sağlık Bakanlığı’na dilekçe vermek için bakanlığın önünde bir araya geldi. Kadınlar, talepleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın, aşının ücretsiz olacağına ilişkin açıklamasına rağmen bir yıldır hiçbir adım atılmadığı vurgulandı.

Kadınlar Burada grubunun yaptığı açıklama şöyle:

“(Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın) Kasım 2022’de yaptığı ‘belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı belirtmek isterim’ açıklamasından bu yana bu konuda hangi çalışmalar yapıldı ve gelişme kaydedildi mi? Aynı açıklamada; aşılamaya belirlenen bir grupla medeni hal göz önünde bulundurularak başlanacağı söylenmiştir. Kişinin medeni durumu ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişkiye dair bilimsel dayanak nedir? HPV aşısının maliyetiyle rahim ağzı kanseri, tanı, tarama ve tedavi maliyetleri kıyaslandığında, aşılamanın yapılmamasından kamuya verdiği zarara yönelik herhangi bir veri bulunmakta mıdır? Son söz olarak HPV aşısı, rutin aşı programına alınsın. HPV aşısı ücretsiz ve herkes için erişilebilir olsun.”

'SAĞLIK HAKKI GASBEDİLİYOR'

Kadınlar, basın açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı’na HPV aşılarının ücretsiz olmasına ilişkin bir dilekçe sundu.

Bakanlığa verilen dilekçede şunlar kaydedildi:

“Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında en sık görünen beş kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanseri, gelişiminde sorunlu tutulan temel etken Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonudur. HPV’nin sık rastlanan ve en sık kansere yol açan türlerine karşı aşı geliştirilmiştir. Geliştirilen bu aşılar 2007 yılından beri güvenle kullanılmaktadır. Kanser gelişimini önlemekte etkin rol oynayan HPV aşısı, 125 ülkenin rutin aşı programındadır. Türkiye, bu ülkeler arasında değildir.

Türkiye’de her yıl binlerce kadın enfeksiyonuna bağlı rahim ağzı kanseri tanısı almaktadır. Bununla birlikte rahim ağzı kanserini önlemede etkili olan HPV aşısının üç doz tutarı ise asgari ücret ile yarışmaktadır. Ülkemizde çalışan kadınların yüzde 64’ünün asgari ücret ve asgari ücrete komşu ücretlerle çalışmak zorunda bırakıldığı göz önünde bulundurulursa HPV aşısının rutin aşı programında olmamasını sağlık hakkının gasbına yol açtığını söylemek mümkündür.

Sağlık Bakanı’nın 2022 yılında HPV aşısının ücretsiz uygulanacağına dair yaptığı açıklamadan bu yana binlerce kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış, bu kadınların bir kısmı bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Resmi rakamlara göre; sadece 2022 yılında 2532 kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve 1245 kadın kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Bu hak gaspına dur demek için Sağlık Bakanlığı’nın söz verdiği aşıyı rutin aşı takvimine alması zaruridir.

BAKANLIĞA 6 SORU

HPV aşısı temel bir haktır. Bu temel hak devlet tarafından ücretsiz karşılanmalıdır. İşte bu nedenle;

1-Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca HPV aşısı, ulusal aşı takvimine ne zaman alınacak?

2- 2023 yılında resmi rakamlara göre kaç kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir? Bu veriler Bakanlığınızca aktif bir şekilde tutulmakta mıdır?

3- Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı programında bulunan aşılardan hangileri bir kanseri önlemede etkin olarak kullanılmaktadır?

4-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kasım 2022’de yaptığı ‘Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı belirtmek isterim’ açıklamasından bu yana bu konuda hangi çalışmalar yapıldı ve gelişme kaydedildi mi?

5-Aynı açıklamada aşılamayı belirlenen bir grupla, mednei hal göz önüne alınarak başlanacağı söylenmiştir. Kişinin medeni durumu ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişkiye dair bilimsel dayanak nedir?

6-HPV aşısının maliyeti ile rahim ağzı kanseri tanı, tarama ve tedavi maliyetleri kıyaslandığında aşılamanın yapılmamasının kamuya verdiği zarara yönelik herhangi bir veri bulunmakta mıdır?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN