Telefon kullananlar hemen serçe parmağınızı kontrol edin! Birçok kişi farkında bile değil: Eğer böyleyse yandınız

Telefon kullananlar hemen serçe parmağınızı kontrol edin! Birçok kişi farkında bile değil: Eğer böyleyse yandınız

Neredeyse herkesin telefon kullandığı bu dönemde yeni bir hastalık ortaya çıktı. Eğer telefon kullanıyorsanız hemen siz de serçe parmağınızı kontrol edin. Birçok kişi bu durumun farkında değil lakin ortada ciddi bir sağlık problemi var. İşte konuya ilişkin detaylar…

Gelişen teknoloji ile beraber günlük hayatımızda telefon kullanım saatlerimiz artmaya başladı. Aslında bu durum hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için pek doğru olmasa da gerek iş için gerek boş vakitleri değerlendirmek için telefon kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Lakin uzmanlar akıllı telefonların aşırı kullanımına bağlı gelişen yeni bir hastalık olduğunu açıkladı. Telefonların uzun süreli kullanımından sonra serçe parmaklarda belirgin köpüklerin olduğunu ifade ettiler. Öte yandan süreç ilerledikçe serçe parmaklarda ağrı ve şişlik probleminin olabileceğinin altını çizdiler.

yeni-proje-2024-02-23t201755-381.jpg

UZUN SÜRELİ KULLANIM DEFORMASYONA YOL AÇIYOR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre uzmanlar, uzun süreli telefon kullanımının parmaklarda deformasyona yol açtığını ve bu yüzden serçe parmakların kenarlarında belirgin köpüklerin meydana geldiğini açıkladı. Öte yandan parmaklarda şekil bozukluğunun yanı sıra ilerleyen süreçte ağrıların ve şişliklerin olabileceği belirtildi. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Op. Dr. Celaleddin Bildik, "Ergonomi tam da bu noktada devreye girer. Cep telefonlarını tek elle kullanmaktansa iki elle kullanmak, hafif telefonlar tercih etmek ve şekil olarak küçük telefonlar kullanmak daha akıllıca olabilir" dedi.

Bildik, uzun süre akıllı telefon kullanım sonucunda vücutta meydana gelen tek değişimin serçe parmaktaki deformasyon olmadığını söyleyerek, bunun yanı sıra kişilerde duruş bozukluğu, postür bozukluğu, boyun düzleşmesi gibi farklı fiziksel problemlerin de meydana gelebileceğini ifade etti. Ayrıca kişilerin uzun süre ekrana bakmaları sonucunda uyku bozukluğu, depresyon gibi mental sorunlarla da karşılaşma ihtimallerinin olduğunu söyledi.

yeni-proje-2024-02-23t201817-897.jpg

SERÇE PARMAKTA OLUŞAN YAMUKLUK DÜZELİR Mİ?

İnsanlar serçe parmakta meydana gelebilecek bir yamukluğu tedavi edilip edilmeyeceğini merak ederken, Bildik, "Tedavi gerekliliği aslında temelde fonksiyon kaybı ve ağrı oluşumuyla ilgili. Eğer bölgede ağrı oluşmuş ve fonksiyon kaybı oluşmuşsa bir tedavi gerekliliği oluşmuş anlamına gelir. Tedaviye bakış açımız ise ilk başta bu durumu tetikleyen etkenden uzak durmak. Yani deformasyon cep telefonunu uzun süreli yanlış tutmak ya da ağır bir telefon tutmaktan kaynaklandıysa önce bu faktörleri ortadan kaldırmak gerekiyor" yanıtını verdi.

yeni-proje-2024-02-23t201842-301.jpg

PARMAKLARINIZDAKİ AĞRIYI GÖZARDI ETMEYİN

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salim Ersözlü, telefon, tablet ya da bilgisayar kullanımı sonucunda el ve parmaklara zarar gelebileceğini ifade ederek, kişilerin bu bölgelerinde oluşan ağrıları gözardı etmemesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ersözlü, “Mesajlaşma başta olmak üzere aşırı kullanıma bağlı el ve başparmak sorunları özellikle genç yaştaki kişileri etkilemektedir. Parmakları hareket ettiren tendonların aşırı kullanımına bağlı zorlanmaları tendonlarda kalınlaşmalara (nodülleşme) sebep olarak hareketler sırasında takılmaya ve ağrıya yol açmaktadır. Tetik parmak olarak isimlendirdiğimiz bu durumun en önemli sebebi parmağın aşırı kullanılmasına bağlı tekrarlayan, zorlayıcı hareketler ve parmağa aşırı güç uygulanmasıdır. Telefon kullanımında en fazla başparmak zorlanmakta buna bağlı tetik parmakta en fazla başparmakta görülmektedir. Tetik parmak oluşumunda ilk belirti parmakta ağrıdır. İlerlediği zaman olaya parmakta takılma ve kilitlenme de eşlik eder. Bu nedenle parmak ağrısı ciddiye alınmalıdır. Erken tanı ile tedavi edilebilecek olan bu durum ihmal edildiğinde cerrahi müdahale gerektirecek bir sorun haline dönüşebilir. El bileği ve başparmağın aşırı kullanımına bağlı zorlanması ile De-Quervain Hhiği zaman cerrahi müdahale ile tedavi edilebilen bir tendon sıkışmasıdır” diye konuştu.

TEKNOLOJİNİN BERABERİNDE GETİRDİĞİ HASTALIKLAR

Gelişen teknolojinin beraberinde fiziksel ve ruhsal sorunları getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ersözlü, “Telefon ile konuşurken dirseğin 90 dereceden fazla bükülmesi ve uzun süre bu pozisyonda kalması veya uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı dirsek ve el bileği seviyesinde sinirlerde gerilme, basınç artışı ve ödeme sonuç olarak da sinirlerde sıkışmaya sebep olmaktadır. Ciddi ağrı ve elde uyuşma bu durumun ilk belirtileri olup yine erken tanı ile tedavi edilebilmektedir. Telefonda kulaklık kullanımı, konuşurken el değiştirilmesi, bilgisayar kullanımında yine pozisyon değişimi ve mola verilmesi bu rahatsızlıkların önlenmesinde önemlidir” açıklamasını yaptı.

yeni-proje-2024-02-23t201904-158.jpg

AKILLI TELEFONLAR YÜZÜNDEN YARALANMA RİSKİ

The Washington Post’ta yer alan bir haberde rehabilitasyon uzmanı olan Dr. Renee Enriquez, gençlerde ve yetişkinlerde akıllı telefon kullanımından ortaya çıkan yaralanma risklerinin olduğunu ve insanların bunun farkında olmadığını söyledi. Öte yandan el terapisti olan James Riley de Healthline’a yaptığı bir açıklamada öz çekim yapılan esnada kolu mümkün olduğunca uzatmak gerektiğini ve bu hareketin dirseğin kilitlenmesine ve ön kol kaslarının zorlanmasına neden olabileceğini ifade etti. Uzman isim söz konusu bu durumu şöyle bir örnekle açıkladı:

“Bir kutuyu nasıl taşıdığınızı düşünün. O kutuyu avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde göğsünüze yakın tutarsınız. Kutuyu vücudunuzdan uzakta, hatta göğsünüzden sekiz santim uzakta taşırsanız, o kutunun ne kadar ağır olacağını ve sırtınıza ne kadar yük bindireceğini bir düşünün. Telefonlar çok ağır değil ama onlar da bu pozisyonda tendonlarınız ve kaslarınız üzerinde stres yaratabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN