Tüm salgın hastalıklardan daha büyük bela: Şeker, Korona'dan daha fazla can alıyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 'Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası' kapsamında Kadıköy'de düzenlenen etkinlikte, şeker tüketiminden ve obeziteden ölenlerin sayısının Kovid'den ölenlerden daha fazla olduğunu söyledi. Erk, 'Ne Kovid ne diğer salgın hastalıklar, dünyanın başına gelmiş en büyük bela aşırı şeker tüketiminin neden olduğu hastalıklardır' ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl sağlık açısından dünya çapında bir adım atarak, 'Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’'nın literatüre girmesine sağlayan ve bu alanda kamuoyu oluşturan Türk Böbrek Vakfı, 19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’nda bu yıl ikinci kez sahaya indi.

Kadıköy İskele Meydanı, ayaklarında dev zincirlerle şeker prangaları taşıyan performans sanatçılarının gösterisine sahne oldu. Etkinlik kapsamında Türk Böbrek Vakfı Başkanı (TBV) Timur Erk, Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ve Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, halka konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Dansçılar ve gönüllüler ise, sahnede müzik eşliğinde temsili olarak şeker prangalarından kurtularak sağlıklı bir hayata adım atmayı canlandırdı.

11-001.jpg

'ŞEKER TÜKETİMİ KOVİD'DEN DAHA TEHLİKELİ'

TBV Başkanı Timur Erk, aşırı ve kontrolsüz şeker tüketiminin sadece diyabet hastaları için değil, tüm sağlıklı bireyler ve özellikle çocuklar için büyük tehditler oluşturduğunu dile getirdi.

Diyabet ve obezitenin tüm dünyada her geçen gün artış gösterdiği ve gelecek yıllarda büyük oranda artmaya devam edeceğini gösteren araştırmalar olduğunu kaydeden Erk, 'Uzun vadede aşırı şeker tüketimi en az Kovid kadar tehlikeli. Hatta bana göre uzun vadede Kovid’den daha tehlikeli. Çünkü 2 yılda pandemide ölen kişi sayısına göre, aşırı şeker tüketiminin fazlalığından ve dünyadaki obezite artışından dolayı ölen sayısı çok daha fazla. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmak mecburiyetinde sadece Türkiye değil, bütün dünya; ama Türkiye özellikle, çünkü dünyada obezitede üçüncü, Avrupa'da birinciyiz. Dünyanın başına gelmiş en büyük bela ne Kovid, ne de diğer salgın hastalıklar. En büyük sıkıntı aşırı şeker tüketiminin neden olduğu hastalıklar. Özellikle de nişasta bazlı şeker tüketiminin ne yazık ki artması' dedi.

timur-erk.jpg
TBV Başkanı Timur Erk

'DİYALİZ HASTALARININ NEREDEYSE YARISI DİYABETTEN'

TBV Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ise, 30 yıl önce göreve başladığında 100 diyaliz hastasının 15 veya 20'sinin şekerden dolayı böbreklerini bozup diyalize diren hastalar olduğunu belirtti. Bu durumun dünyada da aynı olduğunu söyleyen Görçin, 'Günümüzde Türkiye'de de dünyada da, diyaliz hastalarının yüzde 40-45'i, sadece diyabete bağlı olarak böbrekleri bozulan hastalar. Kalp krizleri, kalp damar rahatsızlıkları, beyin hastalıkları, felçler, körlük, bacaklardaki organ kayıplarına gidene kadarki hastalıkların hepsinin sebebi şeker hastalığıdır' ifadelerini kullandı.

gorcin.jpg
TBV Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin

'ÇOCUKLARDA DİYABET VE OBEZİTE ARTTI'

Dr. Görçin, şekerin ortaya çıkmasından itibaren iyi şeker kontrolünün çok önemli olduğunu vurguladı. Diyabet hastalarında 90 günlük kan şekerinin 6,5-7'nin altında olmasını, kan şekeri değerinin 150'yi çok geçmemesi gerektiğini önerdiklerini belirten Görçin, kilonun ve hareketsiz yaşamın sağlıklı insanlarda da diyabete neden olabileceğini söyledi.

12-001.jpg

Çocuklarda diyabetin artmasına değinen Dr. Görçin şu ifadeleri kullandı:

"Şu an ilkokullarda, ortaokullarda görüyoruz birincisi obez çocuklar çok artmaya başladı. İkincisi de tip 1 diyabet dediğimiz 8-10 yaşında görülen bunlar çoğalmaya başladı. Onkoloji bugün kan şekeri yüksekliğinin direkt kanserojen etkilerinden bahsediyor. Mümkünse çocuğunuzu doğduğu günden itibaren dışarıda satılan hazır gıdalara alıştırmayın. Her şeyini evde kendiniz yapın ve doğal tatlandırıcılar kullanın, hurma gibi, bal gibi. Obeziteden korunmamız gerekiyor, yediğimiz şekere dikkat etmemiz gerekiyor ama şeker sadece glikoz demek değil, karbonhidrat da önemli. Makarnada pirinçte, buğdayda karbonhidrat var. Kullandığımız her şeyde var"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN