Türk hekimden çığır açacak uygulama: Kansızlığı hastanın gözünden teşhis edecek

Türk hekimden çığır açacak  uygulama: Kansızlığı hastanın gözünden teşhis edecek

Amerika’da Brown Üniversitesi’nde görev yapan Türk hekim Prof. Dr. Selim Suner, kansızlığı tek karelik fotoğrafla göz içinden ölçen e-Moglobin adlı bir uygulama geliştirdi. Saniyelerin kritik olduğu kanamalı acil travma hastalarında, kansızlığın belirteci ‘hemoglobin’ ölçümünü 2 saatten 2 saniyeye indiren uygulama acil durumda hayat kurtaracak.

Amerika Brown Üniversitesi’nde acil durum ve afet tıbbı direktörlüğü yapan Türk hekim Prof. Dr. Selim Suner, kansızlığı göz içinden sadece 2 saniye içinde ölçebilen bir uygulama geliştirdi. Suner’in yapay zeka destekli uygulaması e-Moglobin ile kansızlık düzeyi, cep telefonuyla göz içinden çekilen bir kare fotoğrafla anında ölçülebilecek. Nüfusun yaklaşık üçte birinde kansızlık olduğu bilinen dünyada bir ilk olan uygulama acil durumda hayat kurtaracak.

Saniyelerin kritik olduğu kanamalı acil travma hastalarında, kansızlığın belirteci olan ‘hemoglobin’ ölçümünü 2 saatten 2 saniyeye indirecek uygulamayı geliştiren Prof. Dr. Suner, süreci şöyle aktardı: “Hemoglobin ölçümünü ‘kan almadan’ ve hızlı bir şekilde nasıl yapabiliriz, onu düşündük. İlk önce tırnaklara baktık, olmadı. Sonra göz kapağının içine yöneldik. Göz içi kırmızı, neden kırmızı? Çünkü oradan kan geçiyor ve deri yok, derideki maddeler yok. Hemen damarları, kanı görebiliyorsunuz. Onun fotoğrafını çekip ölçebilir miyiz diye düşündük ve proje böyle başladı. İlk önce telefon uygulaması değildi. Dijital fotoğraf makinesiyle göz içi fotoğraflarını çektik, o dijital datayı matematiksel olarak değerlendirdik ve korelasyonlar yaptık hastalardaki hemoglobin verileriyle. Sonuçlar iyiydi.”

Prof. Dr. Suner, ardından uygulamayı geliştirdiklerini söyleyerek “İsteyen cep telefonu ile gözün resmini çekiyor ve 2 saniye sonra hemoglobin konsantrasyonu belirleniyor” diye konuştu. Uygulamanın hastane maliyetlerini de düşüreceğini vurgulayan Prof. Dr. Suner, kullanımı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayına başvurmaya hazırlandığını kaydetti.

SUNER’İN BAŞARI HİKÂYESİ

İstanbul’da Robert Kolej’deki eğitiminin ardından Amerika’ya mühendislik okumaya giden Prof. Dr. Suner, aynı anda iki farklı mühendislik dalını birden okudu. Bu sırada kurs alıp cep harçlığı için ambulanslarda paramedik olarak çalıştı. Acil tıbba merak sarınca, tıp fakültesine de girdi. Brown Üniversitesi’ndeki görevlerini sürdüren Suner, ayrıca Rhode Island Hastanesi Acil Tıp Departmanı Afet Tıbbı Anabilim Dalı ve Acil Durum Hazırlık Komitesi başkanlıklarını yürütüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN